Crocodil descoperit în Hațeg

0

Descoperire senzațională a cercetătorilor clujeni. Specialiștii au identificat în Bazinul Hațeg o nouă specie de crocodil pitic, care locuia în această regiune în urmă cu 70 de milioane de ani. Fosila, o premieră inedită în Transilvania, a fost expusă la Muzeul de. Paleontologie al Universității Babeș-Bolyai.

Craniul crocodilului pitic descoperit în Bazinul Hațeg i-a uimit pe cercetători, în primul rând pentru că era conservat excelent, deși specia a trăit acum câteva zeci de milioane de ani, în Era Mezozoică.

După multiple analize, specialiștii clujeni au ajuns la concluzia că au de-a face cu o specie de crocodil pitic, ce era considerată dispărută în urmă cu 145 de milioane de ani, la limita dintre Jurasic și Cretacic.

Fosila de crocodil pitic a primit deja o denumire științifică și a fost inclusă în revista Cretaceous Research, una dintre cele mai prestigioase publicații științifice din domeniu.

Zona Hategului s-a dovedit una dintre cele mai bogate în depozite de fosile din țara noastră, încă din anul 2000, când echipele de cercetători ai Universității Babeș-Bolyai au început săpăturile. Potrivit studiilor paleontologice, în urmă cu 70 de milioane de ani zona făcea parte dintr-o insulă cu vegetație tropicală situată în Oceanul Tethys.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here