Vinul Moldovei apreciat pe plan internațional

0

Sectorul vitivinicol din Republica Moldova se află în 2019 pe un trend ascendent datorat creșterii recoltei de struguri, a suprafețelor de viță de vie pentru producerea vinurilor cu Indicație Geografică Protejată (IGP), a exporturilor, fapt confirmat și de creșterea numărului de medalii obținute la concursurile internaționale. 

În acest context, prezența Moldovei la ProWein, cel mai important târg de vinuri din Europa, care a avut loc în perioada  17-19 martie, la Dusseldorf (Germania), a fost apreciată de către vizitatori. Pentru al cincilea an consecutiv, Republica Moldova a participat cu un stand comun, reprezentând brand-ul de țară Vinul Moldovei, și i-a impresionat pe specialiști cu vinurile și divinurile  (distilat din vin) selectate din cele 3 zone cu Indicație Geografică Protejată (IGP):  Ștefan Vodă, Codru și Valul lui Traian, provenind de la 39 de crame.

Mai mult, evoluția sectorului viniviticol și calitatea premium a vinului moldovenesc a fost reliefată de specialiști de talie internațională și Masters of Wine precum Caroline Gilby, Sarah Abbott și Robert Joseph în cadrul unor prezentări și degustări care au evidențiat unicitatea și tipicitatea vinurilor.

“Anul trecut am înregistrat una dintre cele mai bogate recolte de struguri din ultimii 10 ani, performanță care a plasat Moldova pe locul 19 în clasamentul producătorilor de vin din întreaga lume”, spune Gheorghe Arpentin, director al Oficiului Național al Viei și Vinului. Potrivit acestuia, în anul vitivinicol 2018 s-au produs 855.629 dal (decalitri) de vin cu Indicație Geografică Protejată, iar cel mai mare volum a fost înregistrat în Regiunea IGP Valul lui Traian.


Echipa Oficiului Național al Viei și Vinului (de la stânga la dreapta: Gheorghe Arpentin, director general al Oficiului Național al Viei și Vinului, Daniela Donțu, expert Media&Branding ONVV, Irina Bîstrițchi, Director Adjunct ONVV, Andrian Digolean, Expert Marketing ONVV)

Mai mult, valoarea exporturilor vinurilor moldovenesti a atins cifra de 2.886 mld. lei, înregistrând o creștere cu 11% față de media anilor 2015-2017. “Aceasta reprezintă 14% din valoarea creată de industria agroalimentară, 6% din valoarea exporturilor totale ale Republicii Moldova și 2% din PIB-ul țării. Ne propunem ca în 2019 să vorbim de o creștere pe toate planurile“, a adăugat oficialul ONVN.

Printre cei mai importanți importatori de vinuri din Republica Moldova se numără România, China, Polonia, Cehia, Rusia, Kazakhstan, Ucraina, Canada, Belarus, SUA.

În cadrul ProWein a fost amenajată o zonă dedicată vinurilor medialiate la concursul Mundus Vini care a vut loc în februarie, în Germania, competiție în cadrul căreia Moldova a obținut 42 de medalii, dintre care 19 de aur și 23 de argint, iar două au primit marea distincție ”Best of Show”. Astfel, Vinul Moldovei a fost inclus și în zona vinurilor premiate, putând fi degustate și apreciate și de vizitatorii ProWein.

Însă Moldova nu le-a prezentat vizitatorilor de la ProWein doar vinul, ci și segmentul de turism oenologic. Invitații au avut ocazia să descopere atracțiile turistice din Republica Moldova.

Vinuri ale unor producători din Republica Moldova pot fi degustate și de către publicul român weekendul viitor, în cadrul GoodWine. Anul acesta edița cu numărul 23 a Good Wine – Bucharest Wine Fair va avea loc în perioada 5 – 7 aprilie, la Romexpo, pavilion B2, unde sunt așteptați mii de bucureșteni.

La ediția din 5 – 7 aprilie a târgului vor participa crame din România, dar și importatori de vinuri și produse gourmet sau distribuitori de accesorii HORECA.
PROGRAM DE VIZITARE PENTRU PUBLIC:
Vineri, 5 aprilie: 17:00 – 20:00 
Sâmbătă, 6 aprilie: 11:00 – 20:00 
Duminică, 7 aprilie: 11:00 – 20:00 
Mai multe detalii puteți găsi aici: GOOD WINE, cel mai longeviv târg de vinuri din România, își deschide porțile la începutul lunii aprilie

Cei interesați pot beneficia de bilete și abonamente la prețuri reduse până pe 31 martie: 10% discount pentru 2 bilete/abonamente sau 20% discount pentru 4 bilete/abonamente. 
Biletele pot fi achiziționate de pe www.iabilet.ro sau de pe www.iabilet.ro/retea, iar mai multe informații despre participanți, cursuri și alte activități conexe pot fi găsite pe www.goodwine.ro

Parteneri media: Tanănana, Vinul.ro, Vin2.ro, Revista Horeca, Piața, Modern Buyer, Bistro Margot, Igloo, Banchiza Urbană, Ziare.com, Business24, Banii.net, Piața Presei, Top 100 Antreprenori, Vulpescu.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here