Zelenski exclude noi alegeri prezidențiale în Ucraina. „Este iresponsabil”

0

Zelenski exclude organizarea de alegeri prezidenţiale în Ucraina, motivând că „este iresponsabil în vreme de război”.

Zelenski exclude noi alegeri prezidențiale în Ucraina. „Este iresponsabil”

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, exclude organizarea de alegeri prezidenţiale, susţinând că „nu este momentul”, transmite AFP, conform Agerpres.

„E momentul pentru apărare, pentru lupta de care depinde soarta statului şi a poporului, nu pentru farsa pe care doar Rusia o aşteaptă din partea Ucrainei. Cred că nu este momentul pentru alegeri”, a spus liderul de la Kiev luni, în discursul zilnic.

El încearcă să pună capăt dezbaterii tot mai insistente. Demersul are loc după mai mult de un an şi jumătate de când a început invazia rusă.

„Trebuie să ne unim, nu să ne dezbinăm, nu să ne risipim în certuri sau alte priorităţi”, spune Zelenski. „Nu e loc de conflicte”, afirmă acesta.

Președintele Ucrainei a subliniat că în vreme de război, „problemele sunt multe”. Și a menționat că „este absolut iresponsabil să deschidem subiectul alegerilor în societate, cu uşurinţă şi seninătate”.

Argumente pro și contra

Vineri, ministrul de externe, Dmitro Kuleba, afirmase că preşedintele „ia în considerare argumentele pro şi contra” organizării scrutinului prezidenţial, la termenul din martie anul viitor.

Alegerile legislative ar fi trebuit să aibă loc în Ucraina în octombrie. Însă ele au fost amânate sine die în contextul războiului cu Rusia.

Aliaţii occidentali ai Ucrainei, în special Statele Unite, insistă să aibă loc alegeri democratice. Aceasta, deşi 20% din teritoriul ţării este ocupat de forţele ruse. Totodată, milioane de ucraineni sunt refugiaţi peste hotare.

Pentru organizarea alegerilor în timp ce este în vigoare legea marţială ar trebui modificată şi legislaţia, menţionează AFP. Bombardamentele ruse care continuă în fiecare zi, pe aproape întreg teritoriul neocupat din Ucraina, ar ridica şi o problemă de securitate a votării.

Ucraina a salutat „reuniunea europeană” de la Kiev

Ucraina a salutat recent reuniunea miniștrilor de externe europeni la Kiev. Aceasta, după ce UE a anunțat mobilizarea a 5 miliarde de euro anual în perioada 2024-2027. Așadar, un total de 20 miliarde de euro.

„Acesta este un eveniment istoric”, a declarat șeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, la sosirea omologilor săi la Kiev. „Pentru prima dată ne întâlnim în afara graniţelor UE – însă în interiorul viitoarelor graniţe ale UE”, a adăugat Kuleba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here