Sindicatele din administrație acuză politica discriminatorie a Guvernului, care „blochează activitatea unor instituții cu rol în procesele electorale”.
Sindicatele acuză politica discriminatorie a Guvernului
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) susţine acţiunile de protest spontane ale salariaţilor din „Administraţie publică”. Angajaţii din sector îşi exprimă nemulţumirea faţă de politica discriminatorie a Guvernului României. Nemulțumirile se referă la salarizarea diferitelor categorii de salariaţi din sectorul bugetar.
Sindicatele semnalează, printr-un comunicat, că această politică salarială creează tensiuni, scrie Agerpres. Aceste tensiuni riscă să ducă la „blocarea activităţii unor instituţii cu rol în gestionarea proceselor electorale” de anul viitor.
„FNSA solicită adoptarea unui pachet de măsuri legislative”, menționează comunicatul. Măsurile ar urma să anuleze restricţiile în aplicarea actualei legi de salarizare. Acestea ar fi „impuse discreţionar” unor categorii de salariaţi din sectorul bugetar.
Aplicare diferenţiată şi discreţionară a prevederilor legii
„Mai exact, solicităm aplicarea în integralitatea ei a Legii-Cadru Nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. În fapt, marea majoritate a discriminărilor din prezent sunt generate de aplicarea diferenţiată şi discreţionară a prevederilor actualei legi, prin OUG-uri succesive care au stabilit derogări pentru unele categorii de salariaţi de la prevederile actualei legi, mai exact raportarea drepturilor salariale la valoarea actuală a salariului minim garantat în plată sau alte drepturi ce derivă din acest principiu al legii. Considerăm că perpetuarea acestor practici înşelătoare va genera, în anul 2024, convulsii sociale şi proteste ample ale salariaţilor”, se arată în comunicat.
Sindicatele consideră că Guvernul României trebuie să înceteze amăgirea salariaţilor prin promisiunea unei noi legi de salarizare. Potrivit FNSA, guvernanții susțin că aceasta va elimina discriminările salariale între diferite categorii de salariaţi.
De asemenea, conform sursei citate, prin legea de austeritate recent adoptată, formula legislativă este susceptibilă de abuzuri. Aceasta, deoarece nu sunt definite mecanisme de control specifice. „Toată construcţia fiind făcută pe repede înainte, fără consultare”, subliniază comunicatul FNSA.
Organizația sindicală semnalează că la nivelul instituţiilor din administraţie au fost organizate sau sunt în desfăşurare acţiuni de protest spontane ale salariaţilor, iar în perioada următoare acestea se vor intensifica, până la soluţionarea revendicărilor.
„În cazul în care Guvernul României va continua politica salarială discriminatorie, tensiunile cumulate riscă să genereze în anul 2024, an cu patru tururi de alegeri, blocaj în funcţionarea instituţiilor responsabile cu organizarea alegerilor”, susţin sindicaliştii FNSA.