România vrea să cumpere tancuri din SUA. Preț total: 2,5 mld. $

0

România vrea să cumpere tancuri Abrams și alte echipamente din SUA la un preț total de 2,5 miliarde de dolari.

România vrea să cumpere tancuri din SUA. Preț total: 2,5 mld. $

Agenţia de Cooperare în domeniul Securităţii Apărării (DSCA) a emis certificatul necesar prin care înștiințează Congresul SUA cu privire la această posibilă vânzare, potrivit unui comunicat citat de News.ro.

Guvernul României a solicitat achiziţionarea a 54 de tancuri de luptă principale M1A2 SEPv3 Abrams. La acestea se adaugă o serie de alte echipamente şi elemente de sprijin logistic. Costul total estimat al programului este de 2,53 miliarde de dolari.

„Această vânzare propusă va sprijini obiectivele de politică externă şi de securitate naţională ale Statelor Unite, contribuind la îmbunătăţirea securităţii unui aliat NATO care reprezintă o forţă importantă pentru stabilitatea politică şi economică în Europa. Vânzarea propusă va îmbunătăţi capacitatea României de a face faţă ameninţărilor actuale şi viitoare prin furnizarea unei forţe credibile, capabilă să descurajeze adversarii şi să participe la operaţiunile NATO”, se arată în comunicatul Pentagonului, care mai precizează că  România nu va avea nicio dificultate în a absorbi aceste echipamente în forţele sale armate.

„Nu se cunosc acorduri de compensare propuse în legătură cu această potenţială vânzare”, menţionează comunicatul DSCA.

Pentagonul subliniază că vânzarea ecestor echipamente şi a sprijinului aferent „nu va modifica echilibrul militar de bază din regiune”. Dar vine și cu o completare. „Nu va exista niciun impact negativ asupra pregătirii apărării SUA ca urmare a acestei vânzări propuse”.

Cine sunt firmele contractoare

Printre contractori se numără General Dynamics Land Systems, BAE Systems, Raytheon.

Astfel, 22 de reprezentanţi ai guvernului SUA şi 52 de reprezentanţi ai contractorilor americani se vor deplasa în România. Ei vor lucra aici pe o perioadă de până la cinci ani. Aceștia vor sprijini punerea în funcţiune a echipamentelor şi instruirea, arată Pentagonul.

Parlamentarii români au aprobat solicitarea Ministerului Apărării Naţionale de a cumpăra 54 de tancuri M1A2 Abrams. Decizia a fost adoptată în luna mai a acestui an. Potrivit deciziei, tancurile vor proveni din Statele Unite ale Americii. La momentul respectiv, costul a fost estimat la 1 miliard de euro (1,1 miliarde de dolari).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here