Republica Moldova, partener de afaceri pentru România. Ce oferă frații de peste Prut

0

România și Republica Moldova întăresc relațiile de afaceri printr-un program care facilitează importurile din țara vecină.

Republica Moldova, partener de afaceri pentru România

Republica Moldova și România întăresc relațiile de afaceri. Prima zi a programului „Export Missions România” a avut loc pe 23 noiembrie, în Bucureşti, scrie Agerpres. Agenția de presă citează Ambasada Republicii Moldova, care a publicat un comunicat în acest sens.

Astfel, 24 de producători din Republica Moldova s-au întâlnit cu reprezentanţii/buyerii mai multor companii din România. Producătorii activează în sectorul de mobilă şi în domeniile produselor industriale diverse.

În cadrul întâlnirilor, companiile moldoveneşti au avut posibilitatea de a afla despre cerinţele şi particularităţile pieţei. Firmele au avut ocazia de a-şi prezenta produsele şi ofertele. Companiile au folosit prilejul de a se conecta şi a identifica potenţiali parteneri. Toate acestea, în scopul dezvoltării şi extinderii afacerilor pe piaţa din România.

Pe 28 noiembrie 2023, la Bucureşti, urmează să se desfăşoare o altă rundă de întâlniri individuale. Acestea vor oferi oportunitatea de conectare cu 11 producători de vinuri. De asemenea, vor fi prezenți 13 producători de produse alimentare şi 12 producători de fructe din Republica Moldova.

România, cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova

„Consolidarea relaţiilor comerciale şi investiţionale moldo-române rămâne o prioritate majoră, iar asemenea programe vin să sprijine tot mai multe companii moldoveneşti, întrucât interesul de accesa piaţa din România este tot mai mare”, a declarat consilierul economic al Ambasadei Republicii Moldova în România, Lucia Mursa.

În anul 2022, volumul schimburilor comerciale a atins un nivel record, de aproximativ 2,9 miliarde de dolari SUA. Astfel, țara noastră este principalul partener comercial şi strategic pentru Republica Moldova.

Evenimentele sunt organizate de Agenţia de Investiţii a Republicii Moldova. Manifestările beneficiază de sprijinul Proiectului Băncii Mondiale de Competitivitate a IMM-lor. Se mai implică Ambasada Republicii Moldova în România şi echipa consorţiului de consultanţi Gateway&Partners Moldova. De asemenea, ia parte şi Camera Bilaterală de Comerţ şi Industrie Republica Moldova – România.

„Export Missions România” reprezintă efortul autorităţilor din Republica Moldova de a sprijini dezvoltarea şi expansiunea companiilor locale. „Într-o lume tot mai interconectată, acest program oferă o platformă strategică pentru a încuraja colaborarea între mediul de afaceri, experţi în comerţ internaţional şi instituţii guvernamentale”, menționează comunicatul Ambasadei Republicii Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here