Klaus Iohannis a invitat-o pe președinta Tanzaniei în România

0

Klaus Iohannis, preşedintele României, a invitat-o Samia Hassan, preşedinta Tanzaniei, să întreprindă o vizită în țara noastră.

Klaus Iohannis a invitat-o pe președinta Tanzaniei în România

Klaus Iohannis, preşedintele României, a invitat-o Samia Hassan, preşedinta Tanzaniei, în România, transmite News.ro. Iohannis a afirmat că a împărtăşit acesteia viziunea României privind redinamizarea relaţiilor țării noastre cu statele continentului african.

„Am convenit să dezvoltăm cooperarea în domenii cu rol crucial atât pentru România, cât şi pentru Tanzania”, a spus Iohannis. El s-a referit la domenii cum ar fi educaţie, protecţie civilă, agricultură, silvicultură, IT şi securitate cibernetică.

„Îmi face mare plăcere să mă aflu astăzi în vizită de stat în Republica Unită Tanzania. Avem o relaţie îndelungată, caracterizată prin respect şi încredere reciprocă. Anul viitor vom marca deja 60 de ani de la stabilirea relaţiilor bilaterale. Obiectivul acestei vizite este intensificarea dialogului politico-diplomatic şi deschiderea de noi perspective de cooperare. În acest spirit, i-am adresat doamnei Preşedinte Samia Hassan invitaţia de a întreprinde o vizită în România”, a declarat Iohannis.

Prioritățile colaborării dintre cele două țări

Şeful statului a arătat că a stabilit o serie de priorităţi. Acestea vor fi urmărite de către autorităţile din cele două ţări în perioada imediat următoare.

„Tanzania este un partener valoros în demersurile strategice ale ţării noastre în raport cu partenerii africani. Convorbirile noastre au fost deschise şi productive. Am constatat că avem teme de interes comun şi poziţii similare faţă de multe dintre provocările globale actuale”, a arătat Iohannis.

Preşedintele a mai spus că ”avem o bază solidă pentru extinderea relaţiilor noastre bilaterale”.

El a constatat că avem şi un număr de antreprenori români în Tanzania. Cei mai mulți dintre aceștia sunt activi în special în domeniul turismului.

”I-am transmis, totodată, doamnei Preşedinte că Tanzania poate conta pe România în ceea ce priveşte dezvoltarea relaţiilor cu UE. În cadrul discuţiilor de astăzi am avut şi un schimb de opinii cu privire la evoluţiile înregistrate într-o serie de dosare regionale şi internaţionale de actualitate. România, ca şi Tanzania, este interesată de soluţionarea situaţiilor de criză la nivel global prin dialog, prin instrumente multilaterale şi prin respectarea dreptului internaţional”, a adăugat Klaus Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here