Ciolacu, decizie istorică: imobilele confiscate vor trece la primării

0

Ciolacu a anunțat o decizie istorică: imobilele confiscate vor trece la primării, pentru dezvoltarea de noi proiecte.

Ciolacu, decizie istorică: imobilele confiscate vor trece la primării

Guvernul va aproba, vineri, transferul către autorităţile locale al imobilelor confiscate ca urmare a unor hotărâri definitive. Transferul se va face în vederea dezvoltării de noi proiecte investiţionale, a anunţat premierul Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.

„Deblocăm o situaţie care trenează de ani de zile”, a afirmat Ciolacu, la începutul şedinţei Executivului. Dăm posibilitatea transferului către autorităţile locale a imobilelor confiscate”, a precizat premierul. Este vorba despre imobilele confiscate ca urmare a unor hotărâri definitive pronunţate în materie penală. Condiția este ca acestea să fie nevalorificate în vederea recuperării prejudiciilor. Astfel, cu o serie de condiţii extrem de clare impuse de Ministerul Justiţiei, comunităţile locale vor putea prelua aceste imobile. Preluarea se va efectua „în vederea dezvoltării de noi proiecte investiţionale în beneficiul propriilor comunităţii”, a explicat Ciolacu

Pe ordinea de zi a reuniunii se află un proiect de ordonanţă în acest sens. Documentul vizează unele măsuri pentru bunurile aflate în proprietatea statului, precum şi pentru administrarea eficientă a proprietăţilor statului. Atât în proprietatea publică, precum și în proprietatea privată a statului.

Ce prevede actul normativ

Potrivit actului normativ, bunurile de natura clădirilor şi a terenurilor aferente indiferent de destinaţia acestora, echipamente încorporate în acestea, clădiri speciale, precum şi orice alte bunuri imobile indiferent de natura acestora intrate în proprietatea privată a Statului Român prin confiscare ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti definitive pronunţate în materie penală, cu excepţia celor aflate sub incidenţa Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, aflate în gestionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, situate pe teritoriul unor unităţi administrativ-teritoriale, pot fi transferate în domeniul public al acestora, fără plată, dacă bunurile nu au fost valorificate la trei licitaţii publice succesive în condiţiile prevăzute de Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 14/2007, cu obligativitatea beneficiarului transferului de a respecta cumulativ unele condiţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here