Comisia Europeană vrea să reconstruiască Ucraina cu active ruseşti îngheţate

0

Comisia Europeană este pregătită să prezinte o propunere cu privire la folosirea activelor ruseşti îngheţate pentru reconstrucţia Ucrainei, o temă care va fi abordată din nou la sfârşitul lunii septembrie, a anunţat joi un purtător de cuvânt comunitar.

Acesta a amintit, la conferinţa de presă zilnică a Comisiei Europene, că trebuie efectuată o diferenţiere între activele ruseşti publice şi cele private, pentru cele din urmă fiind nevoie de un cadru de reglementare diferit, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.

De pildă, activele private îngheţate sau puse sub sechestru pot fi confiscate numai în urma comiterii unui delict sau dacă persoana responsabilă a fost condamnată penal.

Cât despre activele publice ruseşti îngheţate în UE, purtătorul de cuvânt comunitar Christian Wigand a spus că valoarea acestora depăşeşte suma de 200 de miliarde de euro, fiind în special active ale Băncii Centrale a Rusiei.

Pe de altă parte, în ce priveşte activele private, deţinute de oligarhi şi companii ruse, acelaşi purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că aceasta a propus incriminarea penală a tentativelor de eludare a sancţiunilor impuse Rusiei după declanşarea războiului împotriva Ucrainei, astfel încât să poată fi confiscate bunuri private, iniţiativă încă aflată în stadiul de negociere între instituţiile europene şi pe care Bruxellesul speră să o poată finaliza în curând.

Dar asupra activelor publice ruseşti Comisia Europeană este pregătită să prezinte o „propunere legislativă”, în urma discuţiilor avute cu statele membre ale UE, a adăugat purtătorul de cuvânt citat. Eforturile UE în această direcţie se desfăşoară în principal prin reuniuni cu delegaţiile celor 27 de state membre şi în strânsă cooperare cu un grup de lucru specializat în problematica îngheţării şi confiscării activelor condus de Comisia Europeană.

În urma sancţiunilor impuse Rusiei după lansarea invaziei în Ucraina, active în valoare de aproape 19 miliarde de euro ale oligarhilor ruşi au fost îngheţate în UE, iar statele blocului comunitar împreună cu cele din G7 au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un furt. Din această sumă, UE a îngheţat active ale Băncii Centrale ruse în valoare de circa 200 de miliarde de euro, cea mai mare parte a acestei sume fiind depozitată în Belgia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here