Anunț important pentru sectorul energetic românesc. Canadienii se implică în construcția grupurilor 3 și 4 de la Cernavodă

0

Guvernul canadian va sprijini până la 3 miliarde de dolari finanțarea dezvoltării proiectelor nucleare de către Nuclearelectrica, operatorul Centralei Nucleare de la Cernavodă și respectiv Energonuclear, subsidiara SNN pentru dezvoltarea proiectului, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, aflat într-o vizită de lucru în Canada.

România va construi două noi reactoare nucleare de tip CANDU (Canada deuteriu uraniu) la Cernavodă (unitățile 3 și 4).

„Acestea vor aduce o contribuție semnificativă la atingerea obiectivelor noastre privind asigurarea securității energetice a României și a Europei, cu un impact major în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, se menționează într-un comunicat remis de Ministerul Energiei.

Construcția celor două reactoare CANDU-6 suplimentare va adăuga 1.400 de megawați în banda sistemului energetic din România, cu potențial de export în țările vecine, actualmente dependente de resurse energetice din Rusia.

Noile reactoare ar ajuta, de asemenea, România să evite anual aproximativ opt milioane de tone de emisii de carbon în raport cu proiecția pe cărbune și să-i permită să-și atingă obiectivul de a elimina treptat cărbunele din producerea de electricitate până în 2032.

Un nou pas spre independența energetică

Proiectul este esențial pentru consolidarea securității energetice a României, mai ales în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia și va consolida potențialul României de a deveni un hub energetic est-european, furnizând consumatorilor din România și țărilor vecine energie sigură, curată, fără emisie de gaze cu efect de seră.

„Suntem recunoscători pentru întreg sprijinul primit prin finanțarea de 3 miliarde de dolari canadieni, o recunoaștere a relației bilaterale excepționale și a importanței strategice a acestei investiții, susținută constant la toate nivelurile statului român”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Omologul său Jonathan Wilkinson a amintit faptul că țara sa a avut un rol important în construcția primelor două unitățu, aflate în funcțiune, care furnizează aproximativ 21% din energia electrică a României.

„Proiectul pentru noile unități 3 și 4 reprezintă o oportunitate pentru Canada de a-și valorifica expertiza nucleară puternică și de a lucra cu aliații noștri cheie pentru a ajuta la furnizarea unei soluții energetice sigure, fără emisii, cu tehnologie canadiană unui aliat european.”, a explicat Jonathan Wilkinson.

Și SUA sprijină construcția celor două grupuri

Proiectul Unităților CANDU 3 si 4 CNE Cernavodă este prevăzut în Proiectul de Strategie Energetică a României 2019-2030 cu perspectiva anului 2050 precum și în Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice, ca pilon al independenței energetice a României și al îndeplinirii țintelor de decarbonizare asumate de România în calitate de Stat Membru UE.

Intenția statului român și a Nuclearlectrica, în conformitate cu noua strategie, este de a realiza acest proiect de ~2×700 MW într-un consorțiu euro-atlantic în baza Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România.

Acesta a fost parafat în octombrie 2020 la Washington DC de guvernele SUA și al României, aprobat de CE ulterior și ratificat de Parlamentul României în iulie 2021. De asemenea, există interesul SUA, prin US Exim, de a finanța proiectele nucleare românești cu 7 miliarde dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here