Înmatriculările noi de vehicule au scăzut. Second hand-ul de import, 67% din piață

0

Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor (vehicule noi si second hand din import) au scăzut cu 2,8% în trimestrul II 2023 faţă de trimestrul II 2022, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

În trimestrul II 2023, înmatriculările noi de vehicule pentru transportul mărfurilor au scăzut cu 8,6% comparativ cu trimestrul II din anul 2022.

În trimestrul II 2023, ponderea înmatriculărilor noi de autoturisme second hand importate în total înmatriculări noi de autoturisme a fost în continuare crescută (67,0%), remarcându-se o scădere cu 7,2 puncte procentuale față de același trimestru al anului 2022.

În trimestrul II 2023, comparativ cu trimestrul II al anului 2022, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au înregistrat creṣteri la categoria autobuze și microbuze cu 26,9% ṣi la categoria mopede ṣi motociclete cu 9,0% ṣi scăderi la categoria autoturisme cu 3,4%. În ceea ce privește înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor au fost înregistrate creṣteri la toate categoriile astfel: la categoria autobuze ṣi microbuze de 2,5 ori, la categoria mopede ṣi motociclete cu 29,2% ṣi la categoria autoturisme cu 23,3%.

Sursa: INS

Referitor la înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor au fost înregistrate creṣteri la categoria autotractoare cu 11,6% ṣi scăderi la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 16,7% ṣi la categoria remorci ṣi semiremorci cu 2,7%.

Înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul mărfurilor au înregistrat creṣteri la categoria autotractoare cu 25,4% ṣi la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 2,9% ṣi scădere la categoria remorci ṣi semiremorci cu 2,9%. Faţă de trimestrul I 2023, în trimestrul II 2023, înmatriculările noi de vehicule rutiere au înregistrat creṣtere cu 0,6% la vehiculele pentru transportul pasagerilor ṣi scădere cu 1,4% la vehiculele pentru transportul mărfurilor.

Normele europene de poluare

Potrivit INS, vehiculele rutiere clasificate în conformitate cu Normele europene de poluare, înmatriculate în circulație, cuprindeau, la sfârșitul trimestrului II 2023, în proporție de 60,9%, vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 și în proporție de 10,9%, vehicule cu norma de poluare Non-Euro.

Pentru categoria autoturisme, cea mai însemnată pondere a fost deținută de vehicule conforme cu norma europeană Euro 4, respectiv 34,6%; pentru categoria autobuze ṣi microbuze cele mai multe vehicule, respectiv 24,5% au fost clasificate în norma Euro 3, iar pentru categoria mopede ṣi motociclete, cele mai multe vehicule, respectiv 26,8% au fost clasificate Non-Euro. Vehiculele conforme cu norma europeană Euro 3 au predominat pentru categoria autocamioane în proporṭie de 28,9%, cele conforme cu norma Euro 6 au fost preponderente pentru categoria autotractoare în proporṭie de 38,8%, în timp ce pentru categoria vehicule rutiere pentru scopuri speciale cele mai multe vehicule, respectiv 24,4% au fost clasificate în norma Non-Euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here