Guvernul a provocat un cutremur fiscal. Nicio categorie favorizată nu vrea să cedeze avantaje

0

Măsurile fiscale anunțate de Executiv au provocat un mic cutremur, pentru că niciuna din categoriile vizate nu vrea să renunțe la avantaje, a arătat un specialist în consultanță fiscală și de business.

„Măsurile fiscale vehiculate în ultimele zile, dar neasumate oficial de guvern, au produs un mic seism. Fie că a vrut să testeze reacţia, fie că s-a confruntat cu o ‘scurgere de informaţii necontrolată’, guvernul a aflat cu acest prilej că va fi foarte dificil să implementeze astfel de măsuri”, a declarat Daniel Anghel, Partener, coordonator servicii fiscale şi juridice PwC România, conform Agerpres.

„La fel de complicat va fi să reducă şi cheltuielile, chiar dacă reprezentanţii instituţiilor publice şi ai companiilor de stat nu sunt la fel de vocali. Şi nici cu reforma pensiilor speciale nu va fi deloc uşor – Curtea Constituţională tocmai a retrimis legea în parlament. Concluzia acestor zile este că nicio categorie nu vrea să cedeze din avantajele câştigate şi întârzierea atât de mare a oricăror măsuri sau reforme a dus la o acumulare nu numai de probleme economice, ci şi de tensiuni sociale”, a mai spus Daniel Anghel.

Potrivit autorului, percepţia că statul nu vrea să cedeze din avantaje şi caută soluţii doar pe seama sectorului privat s-a înrădăcinat, chiar dacă autorităţile vor să arate că se iau măsuri dure şi în sistemul public şi au anunţat că au făcut primul pas.

„În fond rămâne o mare problemă: consolidarea fiscală fără de care România riscă pierderea fondurilor europene şi ratarea PNRR. Fără aceşti bani, nu doar deficitul bugetar se va adânci, cu efecte asupra datoriei publice şi a costurilor de împrumut, dar recesiunea economică devine un risc real şi atunci vor fi pierderi pentru toţi. Dacă privim lucrurile în ansamblu, ne vom da seama că România este dependentă de banii europeni, iar ajustarea fiscală, adică reducerea treptată a deficitului bugetar, este necesară, iar fără reforme pe toate palierele – cheltuieli, venituri, administrare fiscală – nu se poate realiza”, a subliniat reprezentantul PwC.

Din 2024, bugetul României ar trebui să înregistreze un deficit de cel mult 3% din PIB. Deficitul bugetar a coborât de la 9,6% din PIB în 2020, la 6,7% în 2021 şi la 5,6% anul trecut. În acest an ţinta propusă este de 4,4% din PIB, dar deja este estimată la circa 6% din PIB. Cum a reuşit România să facă paşii spre consolidare fiscală, diminuând deficitul în ultimii doi ani, dar nu mai reuşeşte în acest an ? În bună măsură explicaţia ţine de evoluţia bună a economiei care a crescut chiar peste estimări şi de un efect fiscal pozitiv al inflaţiei pentru încasările bugetare. Se poate însă baza consolidarea fiscală doar pe factori conjuncturali sau trebuie să mizeze pe reforme?” – a menționat Daniel Anghel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here