Crizele suprapuse pe care le înfruntă comunitatea franco-română

0

Companiile din comunitatea franco-română caută o viziune de viitor, în contextul crizelor suprapuse cu care se confruntă Europa și cetățenii săi în ultimii ani: criza sanitară, războiul din Ucraina, criza climatică, tensiunile economice și inflaționiste, a afirmat Julien Munch, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Franței în România (CCIFER), luni, 3 iulie 2023. Declarația a fost făcută la deschiderea Forumului de afaceri „Împreună, pentru o Europă mai puternică, mai verde și mai sigură”.

Forumul are loc pe 3 și 4 iulie, la București, cu participarea prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, și a lui Olivier Becht, Ministrul delegat la Ministerul francez al Europei și Afacerilor externe, responsabil pentru Comerț Exterior, Atractivitate și prezența franceză la Internațional.  Cel mai mare eveniment al CCIFER din acest an, organizat în parteneriat cu Ambasada Franței, Business France, Secția română a Consilierilor pentru Comerț exterior ai Franței și La French Tech, Forumul și-a propus să faciliteze un dialog între companii, precum și între companii și autorități din România, Franța și Republica Moldova, despre oportunitățile de afaceri pe care le oferă transformările prin care trec Uniunea Europeană și România în această perioadă, pe fondul provocărilor legate de creșterea economică, securitate și protecția mediului.

„Ceea ce căutăm este o viziune despre viitor. Avem cu toții în minte crizele suprapuse care ne-au marcat profund viața în ultimii ani: criza sanitară, războiul din Ucraina, criza climatică sau chiar tensiunile economice și inflaționiste. Calitatea vieții cetățenilor, competitivitatea companiilor, stabilitatea și securitatea țărilor europene, precum și valorile democratice au fost puse la încercare de aceste crize și o vor fi în continuare. Statele membre ale Uniunii Europene, printre care România și Franța, au construit împreună cu instituțiile europene strategii pentru a gestiona aceste crize. Sunt transformări profunde prin care Uniunea Europeană a început să treacă.

În acest context, vă invităm, prin intermediul acestui Forum, să găsim oportunitățile de creștere pe care trebuie să le valorificăm pentru această Europă mai verde, mai puternică și mai sigură. Uniunea Europeană este despre noi toți, societățile noastre, țările noastre, companiile noastre, viețile noastre în calitate de cetățeni europeni. CCIFER vă propune astfel să răspundem provocărilor momentului cu pragmatism și conștiință europeană. Întrucât transformă provocările în oportunități, companiile sunt actori esențiali pentru dezvoltarea economică a unei țări și pentru prosperitatea cetățenilor”, a afirmat Julien Munich.

Președintele CCIFER a punctat de asemenea importanța colaborării și a parteneriatului, pentru a putea asigura dezvoltarea economică și socială a unei țări, pe termen lung: A fi „împreună” înseamnă  capacitatea de a aduce la un loc, într-o dinamică comună, actorii publici și privați care determină dezvoltarea economică și socială de durată a unei țări. Învingerea crizelor, transformarea dificultăților în oportunități și participarea la crearea de valoare în economiile noastre – asta este ceea ce reprezintă forța comunității franco-române de afaceri: faptul că muncim și construim împreună. Într-o lume atât de interconectată ca cea din ziua de azi, creșterea economică a unei țări nu se poate face decât în parteneriat”, a mai spus Julien Munch.

La rândul său, premierul României, Marcel Ciolacu (foto), a punctat faptul că România este privită din afară ca un Silicon Valley al Europei, dar acest lucru nu se vede și în administrație.

„Suntem deciși să jucăm curajos cartea digitalizării accelerate a marilor infrastructuri publice. Iar aici drumul corect este unul singur: să preluăm în mod organic din experiența unor actori economici de talia Orange în telecomunicații sau Atos în IT, cu energia unor start-up-uri românești care au crescut impresionant în ultimii ani, companii precum FintechOS sau Druid. Sunt deja nume sonore lansate de România în avanpostul mondial din zona noilor tehnologii și mi se pare o eroare să nu profităm de acest potențial uriaș. Trebuie să depășim cumva paradoxul acesta în care România este privită pe plan internațional drept un fel de Silicon Valley al Europei, dar noi, ca stat, nu transferăm acest potențial enorm în administrație. Ne dorim un sistem public digitalizat, eficient și prietenos cu contribuabilul”, a declarat Marcel Ciolacu.

Mazars: Piața de M&A a funcționat bine anul trecut

2022 a fost un an foarte bun în domeniul comasărilor și achizițiilor (M&A), a arătat Răzvan Butucaru, Partner Mazars, care a punctat că tranzacțiile de acest gen au crescut cu 17% față de 2021, iar tendința va rămâne crescătoare și pentru perioada următoare. El a arătat că cele mai atractive sectoare sunt: energia, digitalul și industrialul, dar există potențial în România și pentru logistică, transporturi, pharma. Sunt importante predictibilitatea fiscală și modul în care se va face digitalizarea.

România rămâne o destinație atractivă pentru investiții, a afirmat Costin Borc (SNEF Group), printre atuurile sale enumerând: calitatea forței de muncă (în ciuda emigrării); orientarea geopolitică; securitatea personală și a proprietății. Totuși, România are și puncte slabe, a arătat Borc, printre care: lipsa predictibilității – „nu putem fi siguri pe cadrul legislativ, deoarece este dependent de cicluri electorale”, precum și densitatea agențiilor de reglementare, care „complică lucrurile, în loc să le simplifice printr-o bună colaborare”

James Hanson (Aegis) a arătat că sectorul investițiilor este susținut de PNRR, dar implementarea programelor este greoaie pentru ca nu există resursa umană în construcții în prezent. El a pledat și pentru flexibilizarea sistemului public, pentru a accepta soluții care vin din mediul privat. 

„Viitorul industrial al Europei implică trecerea de la problematica crizelor succesive – materie primă, energie, continuitatea lanțurilor de aprovizionare – la generarea de valoare adăugată prin digitalizare, inovație și dezvoltare de competențe. Acestea sunt ingredientele strategice pentru împlinirea ambiției de suveranitate industrială la nivel european, în special în contextul provocărilor și oportunităților oferite de tranziția verde”, a arătat Adriana Record, directoare executivă CCIFER, la finalul panelului dedicat Viitorului industrial al Europei.

Vorbitorii din panelul dedicat tranziției ecologice au punctat atât resursele foarte mari de dezvoltare pe care România le are pe parte de energii regenerabile, dar și nevoia ca investitorii să aibă un cadru legislativ stabil și nevoia de a fi rezolvate unele de probleme locale.

„Aprofundarea cooperării noastre bilaterale este o prioritate, mai ales în sectoarele infrastructurii, energiei, inovației și agriculturii. Doar prin mai multe parteneriate vom construi, împreună, o Europă mai rezilientă, puternică și verede”, a declarat Olivier Becht, Ministrul delegat la Ministerul francez al Europei și Afacerilor externe, responsabil pentru Comerț Exterior, Atractivitate și prezența franceză la Internațional, în deschiderea Forumului.

Datele parteneriatului economic România – Franța

Președintele CCIFER a menționat câteva elemente concrete despre parteneriatul economic dintre România și Franța, precum și unele nevoi ale investitorilor francezi:

  • „Franța este de 30 de ani un investitor strategic în România. În 2022, valoarea investițiilor franceze în România a fost de 9,7 miliarde de euro.
  • Investițiile franceze au contribuit la dezvoltarea unor domenii strategice pentru România, precum: energia, agricultura, industria automobilului, marea distribuție alimentară, aviația, finanțele și băncile, construcțiile navale, digitalizarea și tehnologiile înalte, telecomunicațiile, materialele de construcții și sănătatea.
  • Schimburile comerciale au crescut cu peste 26%, până la 277,4 miliarde de euro în 2022.
  • Cred că pot să spun că investitorii francezi contribuie în România la crearea de valoare adăugată, în colaborare cu companiile românești. Ei apreciază spiritul antreprenorial și de inovare al acestei țări. Sunt sensibili la stabilitatea legală și la predictibilitatea mediului economic, grație normelor europene și regulilor pieței libere, precum și grație stabilității politice.
  • Investițiile franceze în România au creat locuri de muncă stabile, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții și la împlinirea unei cariere profesionale pentru mulți cetățeni români.
  • Peste 125.000 de persoane sunt angajate în companii cu capital francez și toate participă astăzi la transformarea structurală a țării. La aceasta se adaugă locurile de muncă asociate în cadrul întreprinderilor și producătorilor români, furnizori și parteneri ai acestor firme franceze”.
Julien Munch

„Împreună – asta înseamnă că nu este vorba de o întreprindere franceză sau o întreprindere românească, nu sunt decât companii profund implicate în economia și dezvoltarea țării. Faptul că printre membrii CCIFER, avem șansa să numărăm zeci de firme românești este o dovadă în plus, dacă mai era nevoie, a calității schimburilor din cadrul acestei comunități de afaceri franco-române”, a punctat Julien Munch.

Din partea autorităților române, alți oficiali care urmează să participe la eveniment sunt: Radu Oprea, Ministrul Economiei; Sebastian Burduja, Ministrul Energiei; Pascal Canfin, Președinte Comisia de Mediu, Sănătate Publică și Securitate alimentară în cadrul Parlamentului European; Luca Niculescu, Secretar de stat pentru procesul de aderare al României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică în cadrul Ministerul Afacerilor Externe; Mihai Precup, Secretar de Stat, Ministerul de Finanțe; Rareș Burlacu, Președinte Agenția pentru Investiții si Comerț.

Din partea mediului de afaceri, printre vorbitori vor fi: Louis Charles Brintet, Director Relații internationale Framatome; Cosmin Georgescu, CEO Cluster Power; Radu Hanga, Președinte Bursa de Valori București (BVB); Costin Borc, Director Europa de Est și Africa Groupe SNEF; James Hanson, Country Managing Director Egis România și Bulgaria; Ludmila Climoc, CEO Orange; Georges Durdilly, CEO Airbus; Cecilia Tudor, Managing Director Renault South East Europe; Alice Guitton, Vice președinte Europa Centrala și de Nord Thales; Diana Sipos, CEO Atos, Vargha Moayed, Fondator Endeavor; Bogdan Badea, CEO Ejobs.

În prima zi a Forumului, participanții – oficiali și reprezentanți ai mediului de afaceri – vor discuta despre oportunitățile și provocările existente atât în România, cât și în Uniunea Europeană în domenii precum: provocările climatice și tranziția energetică; aderarea României la OCDE; atractivitatea României pentru investitori străini; colaborarea franco-română pentru crearea de valoare adăugată în sectoare strategice pentru a consolida suveranitatea economică a Europei; tranziția digitală; atragerea talentelor.

În cea de-a doua zi a Forumului, pe 4 iulie, va avea loc o masă rotundă cu participarea lui Dumitru Alaiba, Viceprim-ministru al Republicii Moldova, Ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, a lui Olivier Becht, Ministru delegat la Ministerul Europei si Afacerilor externe, responsabil pentru Comert Exterior, Atractivitate si prezenta franceza la International, precum și a reprezentanților companiilor din cadrul CCIFER.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here