Ciolacu elimină 200.000 de posturi bugetare și taxează multinaționalele

0

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat o serie de reforme, printre care eliminarea a 200.000 de posturi bugetare neocupate și actualizarea tuturor redevențelor cu rata inflației, majoritatea covârșitoare a acestor taxe fiind plătite de companii multinaționale.

„Am reușit astăzi, alături de partenerii de guvernare, să cădem de acord asupra unui plan extins pentru reducerea la maximum posibil a cheltuielilor statului”, a scris premierul Marcel Ciolacu, pe rețeaua de socializare Facebook. „Principiul care stă la baza acestui plan este că, în efortul de diminuare a deficitului bugetar, greul trebuie să-l ducă mai întâi statul, nu cetățeanul și mediul privat”, a arătat Ciolacu.

El spune că au fost identificate „zeci de măsuri care, dincolo de eliminarea celor 200.000 de posturi bugetare neocupate, vor duce la tăierea unor sporuri nejustificate”, la comasări și desființări de instituții.

„Reducem numărul de funcții de conducere în sistemul public și plafonăm îndemnizațiile de conducere la societățile de stat. În plus, introducem un sistem mai clar de monitorizare a indicatorilor de performanță pentru autoritățile de stat în scopul favorizării proiectelor și investițiilor care chiar fac diferența. Vom forța procesul de descentralizare a unor decizii, mai ales pentru a construi un cadru legal pentru consorții sau parteneriate de achiziții centralizate. Doar așa vor exista economii importante și constante, pe termen lung, la bugetul de stat”, a menționat Ciolacu.

Acesta a subliniat că „resursele naturale, aflate în proprietatea statului, nu vor mai fi concesionate la prețuri ridicole”. În acest sens, primul pas este, în opinia premierului, actualizarea tuturor redevențelor cu rata inflației.

„Impactul măsurilor de reducere a cheltuielilor statului va fi de circa 5,8-6 miliarde de lei până la finalul anului. Suma va fi aproximativ egală cu ceea ce ne propunem să aducem ca venituri suplimentare la buget prin eliminarea unor excepții fiscale. Fiindcă așa credem că este corect: să existe un efort comun, distribuit echilibrat în societate, pentru un stat mai suplu și mai eficient, în care să existe mai multă echitate și transparență!” – a conchis Marcel Ciolacu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here