„Rotativa lui Iohannis”. Ciucă lasă PSD-ului postul de premier

0

Premierul Nicolae Ciucă spune că este momentul să lase postul de prim-ministru celor de la PSD, conform înțelegerii „rotativa guvernamentală”, înțelegere pe care analiștii o consideră „angajamentul președintelui Klaus Iohannis”.

Ciucă a anunţat că, odată cu terminarea grevei din Educaţie, în urma adoptării de către Guvern a mai multor măsuri privind salarizarea din sistemul de învăţământ, a venit momentul să-şi încheie mandatul de prim-ministru, iar după ce va merge la Palatul Cotroceni pentru formalizarea demersului, vor putea începe procedurile pentru efectuarea rotativei guvernamentale.

„În urmă cu aproximativ două săptămâni, împreună cu ceilalţi lideri de coaliţie am ieşit în declaraţie comună şi ne-am asumat cu toţii că rotativa nu se produce pe 25 mai, aşa cum era asumat, ci ne continuăm responsabilitatea astfel încât să închidem conflictul de muncă din Educaţie. Pe baza dialogului şi a tot ceea ce a putut să însemne o foarte bună coordonare la nivelul coaliţiei, la nivelul Guvernului, cu ministerele de linie şi cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie, am reuşit să convenim asupra unei forme de act normativ, astfel încât doleanţele dascălilor să poată să fie acoperite şi în felul acesta să redăm încrederea şi respectul faţă de profesorii, faţă de educatorii, faţă de învăţătorii din sistemul de învăţământ românesc”, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, actele normative adoptate asumă măsurile negociate iar sindicatelor le-a transmis să înţeleagă faptul că este nevoie de măsuri care să fie sustenabile, să nu fie populiste şi să reprezinte decizia politică responsabilă, atât în interes public, cât şi în interesul tuturor celor care îşi desfăşoară activitatea în învăţământ.

„Ca atare, considerat fiind că acest conflict a fost încheiat şi aşa cum mi-am asumat şi ne-am asumat la nivelul coaliţiei, astăzi a venit momentul în care îmi închei activitatea de prim-ministru al Guvernului României. În felul acesta, în cadrul discuţiilor pe care le-am avut la nivelul coaliţiei odată ce am să merg să îmi depun mandatul la preşedintele României, la nivelul coaliţiei încep procedurile pentru efectuarea rocadei”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

Angajamentul președintelui

Pe de altă parte, politologul Cristian Pîrvulescu a declarat luni pentru Agerpres că rotativa guvernamentală reprezintă „angajamentul preşedintelui Iohannis”, dovada schimbării categorice a regimului politic şi a atras atenţia că un guvern fără UDMR ar fi unul mult mai slab.

„Rotativa este angajamentul pe care şi l-a luat preşedintele Iohannis, este tocmai dovada schimbării categorice a regimului politic. E pariul său. Este moştenirea pe care vrea să o lase şi pe care mulţi i-o contestă cât se poate de energic. De altfel, din punctul meu de vedere, toată mişcarea sindicală nu are nicio legătură, decât pentru profesori, cu cererile măririi salariale. Este o mişcare politică, venită într-un moment în care putea zădărnici sau întârzia şi compromite această soluţie a preşedintelui Iohannis de a schimba în mod radical structura regimului politic din România, făcând posibilă o rocadă, o rotativă, care să permită stabilizarea regimului şi ieşirea din etapa confruntării partidiste absurde. Mulţi o privesc cu foarte mare neîncredere, pentru că privesc PSD cu foarte mare încredere. Deci, este un moment în care PSD va trebui să demonstreze că este un partid cu reală vocaţie guvernamentală şi responsabil. Vom vedea. Dar preşedintele Iohannis va merge până la capăt. Este operaţiunea sa, este legată de imaginea sa, inclusiv de posibila sa carieră europeană ulterioară”, a spus Cristian Pîrvulescu.

Un guvern fără UDMR „ar fi un guvern mult mai slab şi, de fapt, ar fi o nereuşită, un eşec al rotativei, pentru că nu s-a respectat protocolul, iar responsabilitatea pentru nerespectarea protocolului aparţine întru totul PSD”, a arătat politologul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here