S-a înființat Comitetul Român pentru Inteligență Artificială

0

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a semnat Ordinul privind înființarea, organizarea și funcționarea „Comitetului  Român pentru Inteligență Artificială”, iar acesta a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial. Comitetul are misiunea de a sprijini ministerul în exercitarea atribuțiilor sale de autoritate de stat în domeniul cercetării-dezvoltării, inovării și digitalizării, prin propuneri privind reglementarea, coordonarea, monitorizarea şi evaluarea activităților privind inteligența artificială, precum și dezvoltarea acesteia în România.

Comitetul Român pentru Inteligența Artificială va funcționa ca un organism consultativ, sub patronajul Prim-ministrului României, cu asigurarea secretariatului tehnic de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID).

Principalul obiectiv al Comitetului este crearea unui ecosistem de inteligență artificială bazat pe excelență, încredere și respectarea principiilor etice, coerent, performant și sustenabil, care să genereze valoare adăugată în plan social și economic prin utilizarea tehnologiilor de inteligență artificială, să promoveze și să susțină cercetarea-dezvoltarea-inovarea și educația/formarea în acest domeniu, să crească numărul de specialiști locali și să fructifice aportul mediului privat și al cetățenilor români din străinătate, urmărind stimularea adoptării pe scară largă a domeniului inteligenței artificiale în România.

Din Comitet vor face parte persoane care se încadrează în următoarele categorii profesionale:

  • specialiști în domeniul inteligenței artificiale și domenii conexe;
  • antreprenori, cercetători științifici, cadre didactice, studenți și elevi din învățământul preuniversitar și universitar;
  • reprezentanți ai administrației publice;
  • orice alte persoane care au legătură directă sau interes dovedit pentru dezvoltarea domeniului inteligenței artificiale și pentru realizarea scopurilor Comitetului.

Membrii Comitetului vor fi organizați în patru arii funcționale, astfel: mediul academic și de cercetare, mediul privat, mediul public și societatea civilă.

„Inteligența Artificială este foarte importantă pentru că schimbă viitorul omenirii. Avem un mod de lucru în ceea ce privește strategia în domeniul inteligenței artificiale și cadrul strategic. Ne propunem ca în câteva luni strategia să fie completă”, a declarat în context ministrul Cercetării, Sebastian Burduja. „Comitetul acesta reunește marile minți ale României din țară și din diaspora, de la matematicieni, filosofi, la oameni de știință care vor seta acest sector, inclusiv limitele etice, cât de departe vom putea merge cu inteligența artificială”, a mai spus ministrul.

În cadrul acestui Comitet vor funcționa mai multe consilii și grupuri de lucru, astfel:

  • Consiliul Științific și de Etică a Inteligenței Artificiale, care va oferi Guvernului României consiliere științifică și în materie de utilizare responsabilă și etică a inteligenței artificiale;
  • Consiliul de Educație în Inteligența Artificială, care va oferi Guvernului României consiliere cu privire la adaptarea domeniului educațional național care să răspundă la specificul și nevoile generate de evoluția domeniului IA;
  • Coaliția pentru Dezvoltarea Inteligenței Artificiale, adică o inițiativă consultativă deschisă care include reprezentanți ai companiilor, organizațiilor neguvernamentale și ai altor entități juridice interesate de domeniul IA, din partea mediului de afaceri, investițional și de start-up-uri, cu rol consultativ pentru sprijinirea activității Comitetului, excluzând orice formă de reprezentare a intereselor comerciale sau de influență a pieței libere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here