Marțea demisiilor. Ciucă schimbă capete la Fisc, Resurse Minerale și Vămi

0

Lucian Heiuș, președintele ANAF și Sorin Gal, președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), au demisionat marți din funcții, în timp ce Bogdan Lari Mihei, șeful Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) a fost demis de premierul Nicolae Ciucă.

Lucian Heiuş a demisionat din funcția de președinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), iar ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a propus-o pe Nicoleta Cîrciumaru ca preşedinte interimar al instituției.

„Eficientizarea colectării taxelor şi recuperarea întârzierilor sunt strict necesare pentru consolidarea bugetară. Astăzi s-au luat deciziile necesare pentru ca lucrurile să intre în normalitate. Am propus prim-ministrului numirea în funcţia de preşedinte interimar al ANAF a doamnei Nicoleta Cîrciumaru şi încetarea mandatului preşedintelui AVR, alături de numirea unui nou preşedinte”, a scris marţi pe Facebook ministrul Finanţelor.

„Ce trebuie știut? Pentru primele 5 luni ale anului 2023, contribuabilii au declarat impozite și taxe în valoare de 159,3 miliarde lei, în contextul în care programarea bugetară estima încasări de doar 156,9 miliarde lei. Așadar, contribuabilii români au declarat că au de plată cu 2,4 miliarde lei mai mult decât am estimat în programare”, spune Câciu.

Potrivit acestuia, sumele încasate efectiv de ANAF au fost însă cu 8,9 miliarde lei mai mici față de program și cu 11,3 miliarde lei mai mici față de ce s-a declarat. „Acești bani erau și sunt imperios necesari României, nu numai pentru procesul de consolidare bugetară, dar mai ales pentru a asigura resursele necesare realizării investițiilor și acordării stimulentelor economice și sociale angajate prin buget și, în egală măsură, pentru a găsi soluții suplimentare în vederea compensării erodării puterii de cumpărare suferite de cetățenii și companiile românești”, a menționat ministrul Finanțelor.

În prezent, Nicoleta-Mioara Cîrciumaru este vicepreşedinte la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, coordonator al activităţii de colectare a veniturilor bugetare.

Tot în cursul zilei de marţi, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că l-a demis pe şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor (Bogdan Lari Mihei), şi că a luat act de demisiile şefilor ANAF (Lucian Heiuș) şi Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (Sorin Gal).

„L-am demis, azi, pe șeful Autorității  Naționale a Vămilor și am luat act de demisiile șefilor ANAF și Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. Reformarea acestor instituții trebuie accelerată, prin digitalizare, profesionalizarea angajaților și eficientizarea procedurilor de lucru. Doar astfel vom putea valorifica în interes public rezultatele bune ale economiei și vom răspunde nevoilor sociale”, a declarat Nicolae Ciucă. „Prin continuarea programelor de investiții masive, colectare corectă a veniturilor la buget și exploatarea resurselor noastre naturale, România va intra într-o nouă etapă de modernizare, în beneficiul tuturor cetățenilor săi”, a mai spus premierul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here