Salariatele din România pierd în fiecare an 468 de euro, în medie, din cauza inegalităţii salariale dintre bărbaţi şi femei, susţine Blocul Naţional Sindical (BNS).
Într-un comunicat, BNS atrage atenţia că întârzierile în implementarea Directivei Uniunii Europene privind transparenţa salarială, Directivă adoptată de Parlamentul European în data de 30 martie, ar putea costa 17.000 de euro în salarii pierdute.
Din punct de vedere tehnic, statele membre, inclusiv România, au ca termen anul 2026 pentru a transpune Directiva în legislaţia naţională, însă Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES), la care Blocul Naţional Sindical este afiliată, consideră că femeile au aşteptat suficient de mult timp pentru a obţine salarii egale şi solicită Guvernelor din ţările membre ale Uniunii Europene să transpună imediat Directiva în practică.
Statisticile arată că, la nivel european, diferenţa de remunerare între bărbaţi şi femei este de 12,7%, iar o analiză realizată de Institutul Sindical European arată că diferenţa de remunerare între bărbaţi şi femei continuă să se accentueze. Astfel, în fiecare an în care Directiva nu este implementată, femeile pierd, în medie, 4.256 de euro din salarii, iar cele din România pierd 468 de euro.
„Pe această cale, Blocul Naţional Sindical trage un semnal de alarmă şi îi cere Guvernului să implementeze această Directivă cât mai curând posibil”, se spune în comunicatul BNS.