Răzvan Munteanu (AMCCRS): Trebuie să învăţăm cum trebuie să ne comportăm la cutremur

2

Răzvan Munteanu, director general al Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), afirmă că lucrările Primăriei Capitalei la imobile merg pe repede înainte, dar a atras atenţia că trebuie pus accent pe partea educaţie comportamentală atunci când ne confruntăm cu un seism.

El a participat la noua ediţie SMART România – Educaţie în Business, pe tema calamităţilor naturale, organizată la Berăria Gambrinus, alături de mai mulţi specialişti.

Înainte de a ne raporta la cifre, câte clădiri avem consolidate, poate că ar trebui să punem accent pe partea de informare, de educaţie, de conştientizare. Cutremurele există, fac parte din viaţa noastră. Trebuie să învăţăm cu toţii cum trebuie să ne comportăm la cutremur„, a subliniat Răzvan Munteanu.

Potrivit acestuia, harta seismică a României, arată că sunt locuri unde cutremurele se simt mai puternic, altele unde se simt mai puţin.

CITEŞTE ŞI: Ioana Dinescu (Metropolitan Life): Trebuie să ne asigurăm vieţile, dar şi bunurile

A amintit de ‘surpriza’ din zona Gorjului, cunoscută cu activitate seismică, dar nu aşa de puternică precum s-a întâmplat acum.

Ce face Primăria Capitalei

Răzvan Munteanu a anunţat că de anul trecut a fost iniţiat un amplu proces de expertizare a clădirilor cu risc seismic.

Anul trecut am reuşit să expertizăm 100.000 de metri pătraţi de clădiri. Anul acesta estimăm 220.000 de mp de clădiri. Consolidarea nu e blocată, merge pe repede înainte. Avem imobile cuprinse în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, contracte semnate în prezent de 30 de milioane de euro şi încă 20 de milioane de euro sunt în evaluare. Estimăm că în următoarele 2-3 săptămâni o să avem contracte semnate în valoare de 50 de milioane de euro„, a spus acesta.

Totodată, odată cu aprobarea Planului naţional pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic din bugetul naţional, Municipalitatea Bucureşti a depus şi în acest program imobile în valoare de 120 de milioane de euro.

Avem un nou cadru legal, adoptat anul trecut, ca jalon în PNRR, Legea 212, care facilitează accesul asociaţiilor de proprietari în programele primăriei. Suntem la dispoziţia lor„, a mai afirmat directorul general al AMCCRS.

Piaţă blocată de vechea administraţie

În anii anteriori, a adăugat el, a fost un monopol instituţional, creat în slujba companiilor municipale, şi a fost închisă piaţa, cu monopoluri atât în zona de execuţie, cât şi în zona de proiectare.

De doi ani suntem în instanţă cu Compania Municipală de Consolidări pentru o chestiune extrem de simplă: să predea şantierele Administraţiei Municipale de Consolidări, pentru a le putea scoate în piaţă. Suntem pe ultima sută de metri, am câştigat în instanţă denunţarea contractelor, compania este în faliment, probabil că între 3-4 săptămâni reluăm lucrările la anumite imobile. Punerile în siguranţă care au fost efectuate în trecut nu au reprezentat decât nişte remedieri de faţade fără lucrări de consolidare„, a explicat Răzvan Munteanu.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here