Proiecte de peste două miliarde de euro în România pentru energie verde şi energie electrică pe gaz

0

Compania AE SOLAR a anunţat că va deschide o fabrică de producere a panourilor solare în România, valoarea totală a investiţiei fiind de un miliard de euro.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii companiei AE SOLAR şi ai Reţelei Universităţilor de la Marea Neagră.

În faza iniţială, acest proiect mai amplu va avea o capacitate de 2 GW.

La finalizarea integrării complete a fluxurilor de producţie în România va atinge 10 GW, ceea ce reprezintă o treime din necesarul european.

Prima fază a proiectului – în acest an

Guvernul va analiza resursele care pot fi asigurate prin finanţări europene sau de la bugetul de stat, pentru a sprijini realizarea proiectului.

Această investiţie va plasa România în centrul producţiei europene de panouri solare, contribuind substanţial nu doar la independenţa energetică, dar şi la protejarea mediului, prin folosirea energiei regenerabile, curate, pentru producerea de electricitate. Guvernul răspunde, astfel, nu doar unei cerinţe asumate la nivel european, dar şi nevoii resimţite de cetăţeni şi companiile private de a accesa soluţii ieftine şi prietenoase cu mediul pentru a avea energie„, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Premierul a discutat şi cu reprezentanţii companiei Mass Global Energy Rom, care a achiziţionat Termocentrala de la Mintia.

Planul de afaceri conţine investiţii de peste un miliard de euro, care va transforma termocentrala în cea mai mare şi eficientă capacitate de producţie a energiei electrice pe gaz din Uniunea Europeană.

Vor fi utilizate cele mai moderne tehnologii, care vor permite, în acord cu taxonomia europeană, producerea a cel puţin 1.500 MW.

Prima etapă a investiţiei va fi finalizată într-un termen de 24 de luni, urmând ca proiectul să ajungă la maturitate deplină în 36 de luni.

Noi tehnologii

Componentele centralei vor fi pregătite pentru trecerea către noile tehnologii de producere a energiei, bazate pe hidrogen.

Resursele noastre naturale reprezintă un atu important, mai ales în această perioadă, în care nevoia de a asigura securitatea energetică a ţării este amplificată de dezechilibrele generate de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei. România are nevoie să îşi valorifice cât mai bine rezervele de gaz, iar Guvernul a făcut deja demersuri importante în acest sens. Gazele de la Marea Neagră, care pot asigura în prezent deja zece la sută din consumul anual intern, vor transforma, în următorii ani, ţara noastră, într-unul dintre cei mai mari producători de gaze din UE. Centrala de la Mintia, care va folosi gazul drept resursă de producere a curentului electric, va putea beneficia din plin de aceste resurse, astfel încât să consolidăm, pe de o parte, producţia noastră de energie electrică, asigurând consumul intern, dar să o şi putem exporta, ajutând Republica Moldova şi partenerii noştri din Uniunea Europeană„, a subliniat prim-ministrul Ciucă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here