Nuclearelectrica şi Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) dezvoltă programul de energie nucleară

0

Un memorandum a fost semnat de Mohamed Al Hammadi, MD & CEO al ENEC, şi Cosmin Ghiţă, CEO al Nuclearelectrica, în timpul vizitei de stat a României în EAU. Memorandumul de înţelegere sprijină angajamentul ambelor ţări de a consolida securitatea energetică pe termen lung, precum şi inovarea în sectorul energiei nucleare.

Nuclearelectrica şi Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) anunţă semnarea unui Memorandum de Înţelegere (MoU) pentru cooperarea bilaterală în sectorul energiei nucleare, pentru a sprijini dezvoltarea acestei surse de energie critice în abordarea provocărilor securităţii energetice şi a schimbărilor climatice.

Obiectivul este de a oferi ambelor părţi un cadru propice pentru o potenţială colaborare în ceea ce priveşte dezvoltarea şi extinderea programelor de energie nucleară în EAU şi România, precum şi în Europa Centrală şi de Est.

Energia nucleară este recunoscută atât de EAU, cât şi de România ca fiind o resursă energetică curată esenţială pentru accelerarea decarbonizării sectorului energetic şi a altor industrii grele, precum şi pentru aplicaţii mai largi, inclusiv pentru producţia de hidrogen curat şi alte molecule curate, precum şi pentru desalinizarea apei.

Colaborare pe energia nucleară

ENEC şi Nuclearelectrica vor lucra împreună pentru a evalua potenţialele parteneriate în ceea ce priveşte suportul în operarea şi mentenanţa centralelor de energie nucleară, consolidarea capacităţilor şi dezvoltarea capitalului uman, precum şi sinergiile în domeniul cercetării şi dezvoltării (R&D). Cele două părţi vor face schimb de experienţă în dezvoltarea cadrelor financiare şi comerciale ale programelor nucleare şi schimb de cunoştinţe privind capacităţile de gestionare a proiectelor.

Mohamed Ibrahim Al Hammadi, director general şi director executiv al ENEC, a declarat: „Parteneriatul nostru cu Nuclearelectrica reafirmă angajamentul nostru de a avansa atingerea ţintelor Net Zero la nivel global prin energie nucleară. Pe măsură ce din ce în ce mai multe naţiuni recunosc rolul crucial pe care îl joacă energia nucleară ca soluţie dovedită pentru creşterea securităţii energetice interne şi, în paralel, pentru decarbonizarea sectorului energetic, precum şi a industriei grele prin generarea de căldură, abur şi hidrogen curat, parteneriatele internaţionale vor deveni şi mai importante pentru accelerarea dezvoltării programelor nucleare„.

Trei reactoare la Barakah

Potrivit acestuia, naţiunea sa a beneficiat de investiţii pe termen lung în energia nucleară, care sprijină diversificarea economică şi dezvoltarea durabilă. Cu trei reactoare operaţionale din punct de vedere comercial la centrala nucleară Barakah, este generată energie electrică curată şi abundentă 24 de ore din 24, 7 zile din 7, alimentând EAU în mod durabil, inspirând în acelaşi timp o nouă generaţie de campioni ai schimbărilor climatice.

Aşteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu Nuclearelectrica pentru a explora oportunităţile de creştere a flotei nucleare globale şi pentru a asigura operaţiuni fiabile şi durabile, pe lângă schimbul de cunoştinţe privind tehnologiile avansate, cum ar fi reactoarele modulare mici (SMR) şi alte tehnologii avansate„, a adăugat el

Un motor pentru dezvoltarea, securitatea energetică şi stabilitatea naţiunii, centrala Barakah generează mii de locuri de muncă de înaltă valoare şi stimulează o valoare de milioane de dolari pentru companiile locale.

COP28 va avea loc în Dubai

Barakah oferă beneficii de mediu semnificative pentru naţiune în prezent şi pentru următorii 60 de ani şi chiar mai departe, iar acest lucru va fi prezentat la COP28 din noiembrie 2023, care va avea loc în Dubai, EAU. Barakah previne deja milioane de tone de emisii de dioxid de carbon – principala cauză a schimbărilor climatice, în fiecare an.

Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica, a declarat: „Industria nucleară este o resursă strategică în ţările cu tradiţie şi expertiză sau în ţările care consideră dezvoltarea capacităţilor nucleare ca fiind o soluţie la diverse provocări legate de mediu sau de sistemul energetic. Operatorii cu experienţă se confruntă cu aceleaşi provocări şi văd aceleaşi oportunităţi şi salutăm acest Memorandum de Înţelegere cu ENEC, deoarece suntem siguri că schimbul de experienţă în domenii cheie, împreună cu identificarea de măsuri şi noi cadre de cooperare şi dezvoltare vor avea un impact benefic direct asupra ambelor companii„.

SN Nuclearelectrica SA are în derulare proiecte de investiţii strategice în valoare estimată de 12 miliarde de euro, inclusiv Retehnologizarea Unităţii 1 de la Cernavodă, Proiectul Unităţilor 3 şi 4, dezvoltarea de reactoare modulare mici în cooperare cu NuScale, precum şi proiecte de sprijin pentru operaţiunile curente, cum ar fi instalaţia de detritiere. Proiectele de investiţii ale SNN contribuie cu energie curată la stabilitatea energetică a României, la dezvoltarea socio-economică, la dezvoltarea industriei nucleare şi la formarea unei noi generaţii de specialişti.

Finalizarea proiectelor de investiţii ale SN Nuclearelectrica SA va conduce, după anul 2031, la asigurarea a aproximativ 33% din necesarul de consum şi a unui procent estimat de 66% din energia fără emisii de CO2 la nivel naţional, precum şi la evitarea eliberării în atmosferă a aproximativ 24 de milioane de tone de CO2 anual.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.enec.gov.ae

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here