Noi reguli la licitaţiile pentru închirierea plajelor de la Marea Neagră

0

Este acceptată doar o ofertă, în loc de două, ca în prezent.

Ministerul Mediului a anunţat că au fost adoptate în Guvern noi reguli cu privire la procedura de închiriere a suprafeţelor de plajă cu destinaţie turistică ale Mării Negre pentru sezoanele estivale 2023-2024.

Au fost prevăzute reglementări considerate optime pentru a putea fi desfăşurate în timp util licitaţiile privind închirierea plajelor.

De asemenea, acest act normativ va reduce impactul negativ asupra operatorilor economici din sectorul turistic şi al activităţilor de turism pe litoralul Mării Negre, transmite Ministerul Mediului.

Noi suprafeţe de plajă

Sunt incluse şi activităţile specifice sezonului estival şi îmbunătăţirea condiţiilor de desfăşurare a activităţilor turistice şi de agrement.

Ţinând cont că în anul 2022 aproximativ 200 de contracte de închiriere a plajei au încetat prin ajungerea la termen şi, în acelaşi timp, o serie de lucrări privind combaterea eroziunii costiere au fost finalizate sau se află în curs de finalizare, drept pentru care loturile de închiriat au suferit modificări prin cuprinderea acestor suprafeţe noi, este necesară reglementarea condiţiilor de închiriere, în raport de începerea sezonului estival„, conform unui comunicat al ministerului.

Termene reduse pentru licitaţii

Ordonanţa de urgenţă reglementează organizarea licitaţiilor şi derularea contractelor de închiriere ţinând cont că de la 1 mai începe sezonul estival. Astfel, se vor reduce termenele de desfăşurare a licitaţiilor, dar şi numărul de oferte maxim admisibile în prezenţa cărora poate fi adjudecată licitaţia (de la 2 oferte la una).

De asemenea, se stabileşte termenul contractului de închiriere la 2 ani (sezoanele estivale 2023-2024 – termen minim necesar obţinerii noului PUZ) şi va exista posibilitatea analizării ofertelor de închiriere de către mai multe comisii, organizate la nivelul ANAR.

Toate aceste propuneri de reglementare subsumate vor conduce la reducerea la jumătate a perioadei de licitaţie şi încheiere a contractelor, în prezent perioada însumând cel puţin 55 de zile„, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

Reglementarea procedurii de închiriere prin reducerea termenelor asigură posibilitatea atribuirii contractelor de închiriere astfel încât operatorii economici să aibă posibilitatea pregătirii la timp a suprafeţelor de plajă pentru turism, ţinând cont de faptul că la 01.05.2023 începe sezonul estival, explică ministerul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here