Facultatea va dura doar doi ani? Vezi contextul

0

Facultatea va dura doar doi ani pentru unele meserii. Absolvenții se vor putea angaja imediat, cu salarii ce pornesc de la 4.000 de lei. Această idee apare în noua lege a educației, în contextul crizei de specialiști de pe piața muncii.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că ciclul scurt de admitere cu diplomă de Bacalaureat va fi reînființat după ce companiile mari au făcut solicitări în acest sens, mai ales cele din domeniul IT. „Reînfiinţăm ciclul scurt de admitere cu diplomă de Bacalaureat, companiile mari au solictat asta, în special IT, au nevoie nu de licență, dar au nevoie de un nivel intermediar de învățământ superior, este o tendința europeană și există facilități fiscale pentru operatorii economice pentru dual”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educației.

Orice universitate poate organiza astfel de programe scurte, dar nu pentru studenții la Medicină, Drept şi Arhitectură. Însă, viitorii informaticieni, ingineri, bibliotecari și economiști vor putea urma cursuri timp de doi ani. La Politehnică, de exemplu, tinerii care vor alege o astfel de pregătire vor obţine o diplomă de subinginer.

Burse mai mari cu 33 la sută. Cine le primește

Programul de studiu de doi ani va fi disponibil în contextul în care rata abandonului universitar este în creștere în România. În prezent, unul din doi studenți renunță la studii în timpul licenței. În plus, peste 40 la sută dintre masteranzi renunță la cursuri înainte de a obține o diplomă.

Cu scopul de a reduce abandonul universitar, Ministerul Educaţiei a anunţat şi burse mai mari cu 33 la sută pentru cei care studiază ştiinţele exacte.

Potrivit legii, cei care vor alege programele universitare cu durata de doi ani vor putea continua cu studiile de licență standard și după acest ciclu scurt, dacă vor dori, dar cu o condiție: să treacă examenul de admitere de la facultatea aleasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here