Barometrul chiriilor din Bucureşti în martie 2023. Cele mai scumpe şi cele mai ieftine apartamente

0

Platforma imobiliare.NET a realizat un barometru al chiriilor din Bucureşti, un raport complet pentru garsoniere, apartamente cu 2, 3 şi 4 camere listate spre închiriere în luna martie a acestui an.

Analiza vizează peste 11.000 de oferte de închiriere din 50 de zone de locuit din Capitală. Pe lângă cartierul în care se regăsesc imobilele, analiza ţine cont şi de anul construcţiei, confort, compartimentare şi dotările interioare, arată un comunicat al imobiliare.NET.

Raportul imobiliare.NET ia în calcul preţul mediu de închiriere al locuinţelor listate pe platformă în luna martie 2023.

Indiferent de tipul de locuinţă, chiriile medii ale garsonierelor şi apartamentelor aflate în zonele din nordul Bucureştiului sunt chiar şi de 3 ori mai mari faţă de cele din sudul oraşului.

Nord versus Sud, un război pierdut dinainte

Cea mai mare diferenţă este în cazul apartamentelor cu 4 camere, unde chiria unei locuinţe din cartierul Aviaţiei este cu peste 300% mai mare faţă de una similară din Drumul Taberei.

Astfel, din datele colectate de imobiliare.NET rezultă că cele mai scumpe chirii sunt în zonele Pipera, Aviaţiei şi Floreasca, în timp ce la polul opus, cele mai accesibile chirii sunt în cartierele Berceni, Ghencea, Drumul Taberei şi Giurgiului.

Garsoniere

Cele mai mari chirii pentru o garsonieră sunt în zona Pipera, unde preţul mediu ajunge la 425 euro lunar, urmată de cartierele Aviaţiei (401 euro) şi Floreasca (389 euro).

La polul opus, cele mai accesibile chirii pentru o garsonieră sunt în sudul şi vestul Bucureştiului. În zona Berceni, chiria lunară este de 292 euro, în Ghencea 280 euro, iar cel mai mic preţ este în zona Brâncoveanu, cu 277 euro.

Apartamente cu 2 camere

În cazul apartamentelor cu 2 camere, cele mai scumpe chirii medii sunt tot în zona de nord, cartierele Primăverii şi Herăstrău, 661 euro, respectiv 650 de euro.

La polul opus, cele mai mici chirii sunt în sudul oraşului, Berceni (368 euro), Rahova (360 euro), Ghencea (360 euro) şi Giurgiului, unde chiria scade până la 348 de euro lunar.

Apartamente cu 3 camere

Datele imobiliare.NET arată că în luna martie cele mai ridicate chirii pentru un apartament cu 3 camere sunt în zona Herăstrau (1.046 de euro). Urmează Floreasca (966 euro) şi Aviatorilor (944 euro), cu chirii de peste 900 de euro lunar.

Cele mai accesibile locuinţe cu 3 camere, de închiriat, sunt tot în sudul oraşului, dar şi în est. În Pantelimon şi Fundeni, chiria este de aproximativ 440 euro lunar, în timp ce Brâncoveanu şi Giurgiului sunt singurele zone unde chiriaşii pot găsi locuinţe cu mai puţin de 400 euro lunar (394 euro, respectiv 385 euro).

Apartamente cu 4 camere

Diferenţele de preţ cele mai mari sunt în cazul chiriei pentru un apartament de 4 camere, cele din nordul Bucureştiului fiind de 3 ori mai mari decât cele din sud şi vest.

De exemplu, datele colectate de imobiliare.NET arată că cea mai scumpă zonă pentru a închiria o locuinţă cu 4 camere este Aviaţiei, unde chiria medie lunară ajunge la 1.372 euro. În schimb, Titan (460 euro) şi Drumul Taberei (454 euro) sunt în coada acestui clasament.

Nu doar zona contează, ci şi anul şi compartimentarea

Barometrul imobiliare.NET ţine cont şi de caracteristicile fizice ale locuinţelor, nu doar de zona în care se află. Datele analizează mai multe segmente, precum anul construcţiei, confort (I sau II), compartimentare (decomandat sau semidecomandat) şi dotări interioare (mobilat sau nemobilat).

Astfel, o garsonieră se închiriază în Bucureşti, în medie, cu 328 de euro lunar. Tariful mediu scade până la 255 de euro pentru confort II, în timp ce o garsonieră nouă, construită după 2010, cu dotări de lux are o chirie medie de 357 de euro lunar.

Pentru un apartament de 2 camere, un chiriaş din Bucureşti plăteşte lunar, în medie, 447 de euro. În schimb, dacă este confort II, chiria scade până la 359 de euro lunar.

În cazul locuinţelor cu 3 camere, chiria medie lunară este de 586 de euro. Preţul creşte însă cu aproape 180 de euro dacă este un apartament cu dotări de lux şi ajunge la 764 euro lunar.

Cele mai mari diferenţe se înregistrează la apartamentele cu 4 camere. Chiria medie este de 830 de euro lunar, dar scade aproape la jumătate dacă este un apartament confort II (473 euro).

Barometrul a fost realizat pe baza colectării datelor de la 11.046 de oferte postate pe platforma imobiliare.NET în luna martie a acestui an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here