Tesla a început asamblarea bateriilor în Germania

0

Tesla a început asamblarea bateriilor în Germania, dar se va concentra pe producţia de celule de baterii în SUA, datorită subvenţiilor din planul american de investiţii (Inflation Reduction Act, IRA), a informat un purtător de cuvânt.

Tesla este, astfel, una dintre primele firme care anunţă o schimbare a strategiei determinată de IRA, transmite Reuters. De asemenea, producătorul american de vehicule electrice pregăteşte producerea de componente de celule, cum sunt electrozii, unii urmând să fie trimişi de la uzina sa din Gruenheide, landul Brandenburg, către Statele Unite, a precizat purtătorul de cuvânt al Tesla.

Maşinile produse la unitatea din Brandenburg vor conţine „în viitorul apropiat” baterii asamblate local. „Concentrarea Tesla este în prezent pe producţia de celule de baterii în SUA, datorită cadrului legal creat de IRA”, a adăugat purtătorul de cuvânt. Liderii UE şi-au exprimat îngrijorarea că subvenţiile IRA vor încuraja companiile să abandoneze Europa pentru Statele Unite.

Compania încă are o solicitare deschisă pentru finanţare regionale

Producătorul auto Stellantis a precizat miercuri că IRA nu-i va afecta semnificativ strategia. Holcim AG, cel mai mare producător de ciment din lume, se aşteaptă ca IRA să impulsioneze semnificativ afacerile sale din America de Nord, iar grupul Linde a estimat că oportunităţile totale de investiţii pentru companie în Statele Unite ar putea depăşi 30 miliarde de dolari în următorul deceniu, informează Agerpres.

Comisia Europeană a propus atenuarea reglementărilor privind ajutoarele de stat pentru investiţii în energia regenerabilă, decarbonizare, hidrogen sau vehicule cu emisii zero, deşi Germania a avertizat Europa să nu răspundă IRA cu subvenţii excesive.

Tesla şi-a retras în noiembrie 2021 solicitarea de a primi ajutor de la statul german de peste un miliard de euro pentru fabrica de baterii, iar directorul general Elon Musk a scris pe Twitter la acel moment că „toate subvenţiile ar trebui eliminate”. Totuşi, compania încă are o solicitare deschisă pentru finanţare regionale de la landul Brandenburg.

Miercuri, un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei din Germania a anunţat că „se lucrează la clarificarea motivelor” din spatele deciziei Tesla.

Oficialii de la Ministerul Economiei din landul Brandenburg au dat asigurări că decizia nu va afecta numărul locurilor de muncă disponibile la uzina Tesla din Germania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here