Leonard Ursache, despre a fi antreprenor: „Poți să acționezi profitând de orice ocazie, pentru a acumula experiență, învățând din eșecuri”

0
foto: Cristina Nichitus

Toată lumea iubește și își dorește antreprenoriatul! Oameni de toate vârstele, dar în special cei tineri. Antreprenoriatul a ajuns un fel de „must have”, dar trebuie să fim conștienți că nu avem de-a face cu un „produs”, pe care îl poți găsi pe orice tarabă…Antreprenoriatul e departe de a fi așa ceva.

Leonard Ursache este un antreprenor cu experiență vastă în telecomunicații, Country Manager al Alan Dick România din 2004, Formator pentru management aplicat și marketing pentru IMM-uri. I-am adresat cîteva întrebări, pentru a afla, printre altele, ce poți face, tânăr fiind, pentru a avea abilități de antreprenor.

Ce înseamnă să ai abilități de antreprenor?

În primul rând trebuie să îți dorești să fii și să faci lucrurile independent, să ai curaj, idei și inițiativă, să fii creativ și să îți asumi riscuri și responsabilități, cu încrederea că vei reuși. Dacă faci totul cu pasiune, perseverență și disciplină, dovedind flexibilitate și rapiditate în decizii, ai mari șanse de success. Un antreprenor are skills-uri avansate de comunicare, negociere și leadership, care sunt determinante pentru succesul în afaceri.

De cele mai multe ori toate aceste caracteristici sunt native și se manifestă sub diverse forme din tinerețe sau chiar din copilărie. Trebuie doar să le conștientizezi, să le dezvolți și să le antrenezi zi de zi.

Ce poți face de foarte tânăr să le dezvolți?

În primul rând trebuie să crezi în ideile tale, să le promovezi în cât mai multe grupuri și medii, să studiezi și să planifici, fără a fi însă a fi rigid în abordare. Poți să acționezi profitând de orice ocazie, pentru a acumula experiență, învățând din eșecuri. La vârste fragede e mai ușor să faci față eșecului, nu pierzi atât de multe. Ia-l ca pe un test, învață din el și mergi mai departe cu o nouă încercare.

Să fii antreprenor îți aduce satisfacția de a fi propriul tău șef, cu libertatea de a face ceea ce îți place, oricând vrei tu. Însă pentru a avea succes de cele mai multe ori e nevoie de multă muncă și dăruire. Mai multă decât în cazul în care ești angajat, dar cu satisfacții semnificativ mai mari.

Care sunt avantajele mediului de business din România?

România oferă un climat de business caracterizat de macrostabilitatea financiară a integrării în UE și cu accesibilitate în majoritatea sectoarelor, cu oportunități neacoperite pe gama de produse și servicii personalizate. În contextul globalizării mediului de afaceri, există la noi în țară reale oportunități în domenii precum digitalizarea, robotizarea și activități conexe mediului on-line. Business-urile în domeniu sunt susținute de calitatea și accesibilitatea la infrastructura tehnologică și accesibilitatea în creștere a internaționalizării afacerilor, a abordării colaborative a dezvoltării afacerilor.

În același timp ca antreprenor în România trebuie să fii conștient de provocările mediului de business, incluzând aici incertitudinea alimentată de modificările fiscale și juridice, de multe ori impredictibile într-o scenă politică fragmentată și marcată de schimbări. Există sigur un progres în acest sens în ultimii ani, dar și un deficit și o calitate în scădere a forței de muncă, amplificata de exodul accelerat din ultimii 20 de ani.

De ce ai ales să rămâi în România că antreprenor?

Dezvoltarea afacerilor este mai facilă în contextul unui mediu cunoscut, incluzând aici informații despre piață, resurse și oportunități, capabilități colaborative și relaționale. Deasemenea experiența acumulată în corporații și în mediul de lucru internațional mi-au permis o abordare structurată a business-ului, însă cu flexibilitatea oferită de dezvoltarea propriilor afaceri am putut aborda într-un mod diferit oportunitățile existente, considerând deasemenea și altele noi, căutând să dezvolt lucruri cu plăcere, pentru că asta cred că este o cerință importantă pentru succes.

Ce recomanzi tinerilor antreprenori?

Să își urmeze pasiunile cu încredere și perseverență, să aibă curajul de a face business asumându-și riscuri, fără inconștiență, ci cu o pregătire cât mai bună, cu planificare, organizare și disciplină. Cu o analiză atentă a abilităților, a punctelor forte și a limitărilor oricine își poate maximiza șansele de succes. Într-o economie din ce în ce mai competitivă recomand să se îndrepte spre abordări colaborative, care le vor aduce mai multe șanse de succes.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here