Ce bani avem pentru consolidare seismică

0

Cutremurele din Turcia şi Siria au atras atenţia autorităţilor de la Bucureşti cu privire la starea clădirilor, la bugetele pentru finanţarea consolidărilor şi la legislaţia în domeniu.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a afirmat în şedinţa de guvern că legislaţia a fost schimbată atât cu privire la procedura de evaluare şi expertizare a acestor clădiri susceptibile de risc seismic, cât şi legat de finanţarea şi derularea programelor de investiţii din bugetul de stat.

Care sunt noutăţile

În cazul blocurilor de locuinţe cu proprietari privaţi, susţinerea statului pentru consolidarea de risc seismic este nerambursabilă, pentru că principalul obiectiv este acela de a salva şi de a ocroti viaţa persoanelor.

Am introdus în finanţare în acest program, pe lângă blocurile de locuinţe, şi clădirile publice; şi avem aici, evident, şi infrastructura critică a statului. În al treilea rând, este vorba de introducerea la finanţare şi a clădirilor expertizate cu risc seismic 2. În anteriorul program erau doar cele din risc seismic 1„, a explicat ministrul Dezvoltării.

Viitorul programelor de consolidare

– finanţare din PNRR, lucrări de consolidare şi de eficientizare energetică, 550 de milioane de euro inclusiv TVA, din care contractaţi la zi cu beneficiarii sunt 441 de milioane de euro; în total – 168 de contracte încheiate pentru consolidarea a 238 de clădiri în întreaga zonă expusă riscului seismic din România; până în prezent nu sunt solicitări de decontare de sume.

– programul pe bugetul de stat se închide pe 20 februarie; sunt 290 de solicitări de consolidări de clădiri publice, respectiv blocuri de locuinţe.

– Compania Naţională de Investiţii – 57 de lucrări în curs de execuţie, care valorează trei miliarde de lei, finanţare deja asigurată.

Finanţarea totală a acestor trei programe este de peste 6 miliarde de lei, a susţinut Cseke Attila. Se propune o monitorizare a acestor investiţii, pentru a putea impulsiona şi, dacă este cazul, a ajuta autorităţile locale. Totodată, Inspectoratul de Stat în Construcţii va trebui să verifice lucrările, astfel încât criteriile de calitate necesare în construcţia de consolidări de risc seismic să fie respectate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here