Azerbaidjan aduce gaze în Europa prin România

0

Preşedintele Klaus Iohannis se află la Baku, în Azerbaidjan, pentru discuţii cu omologul Ilham Aliyev. A fost prima vizită în această ţară lui Iohannis. Vineri va avea loc semnarea de către cele două companii naţionale – Romgaz şi Socar – a unui nou contract de furnizare a gazelor pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024.

Caucazul de Sud, a spus Iohannis, este o regiune de importanţă strategică pentru România şi pentru Uniunea Europeană.

Azerbaidjan este primul stat din regiunea Caucazului de Sud cu care România a ridicat relaţiile bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic, încă din 2009, iar din UE, ţara noastră a semnat prima un astfel de parteneriat cu Azerbaidjan.

România şi Azerbaidjan au relaţii politico-diplomatice excelente, dezvoltate pe parcursul a trei decenii. Anul 2022 a marcat o puternică dinamizare a contactelor, culminând cu vizita domnului preşedinte Aliyev la Bucureşti, cu ocazia semnării acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi. Asta s-a întâmplat pe 17 decembrie„, a spus Iohannis, conform Administraţiei Prezidenţiale.

Iohannis şi Ilham Aliyev au vorbit şi despre dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, comerţ, dar şi transporturi, investiţii, digitalizare, agricultură, educaţie şi cultură.

Azerbaidjan exportă gaze în România de la 1 ianuarie 2023 iar vineri, 3 februarie, cele două companii naţionale în domeniu – Romgaz şi Socar – vor semna un nou contract pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024.

Atât Coridorul Sudic de Gaze, cât şi viitorul cablu submarin de transport de energie electrică produsă în Azerbaidjan din surse regenerabile, proiecte susţinute inclusiv de Comisia Europeană, vor contribui semnificativ la asigurarea securităţii energetice a Uniunii Europene, în ansamblul său„, a adăugat şeful statului.

Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că prin semnarea unui nou contract între Romgaz şi Socar pentru livrarea de gaze naturale vor fi folosite toate oportunităţile din România pentru a exporta gazul azer şi pe alte pieţe europene, a transmis Agerpres.

„Ne vom adresa şi altor pieţe europene prin intermediul dumneavoastră şi vom folosi toate aceste oportunităţi din România pentru a exporta gazul din Azerbaidjan şi mai departe”, a afirmat preşedintele azer după întîlnirea cu preşedintele Iohannis, conform sursei citate.

Foto: Administraţia Prezidenţială

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here