Job-ul, sub semnul schimbărilor de mentalitate: Oamenii vor mai multe!

1
Weve

Românii vor să fie plătiți corect pentru munca lor. Nimic nou, s-ar putea spune, dar o nouă cercetare relevă schimbări de mentalitate în ceea ce privește un loc de muncă, în țara noastră. Cu alte cuvinte, oamenii vor mai multe de la job-ul lor.

8 români din 10 și-ar schimba locul de muncă pentru venituri mai mari și oportunităţi mai bune de dezvoltare, potrivit unui studiu, procentul menționat fiind egal cu media globală. Un salariu mai mare, beneficii extrasalariale mai bune (80%), oportunităţi mai bune de a progresa în carieră (37%) sau o poziţie mai interesantă, ce presupune un anumit nivel de experienţă (36%) sunt printre cele mai importante beneficii la care candidaţii se aşteaptă în ofertă”, se arată într-un comunicat BestJobs. Totodată, 60% ar refuza o ofertă bună dacă, în timpul procesului de recrutare, au o experienţă negativă.

Potrivit cercetării, românii îşi doresc mai mult un echilibru între job şi viaţa privată şi aprecierea meritelor la locul de muncă, comparativ cu media globală.

Citiți și: Profesie în cumpănă: Tinerii medici români evită anumite specializări

Astfel, în ceea ce priveşte mediul de lucru şi cultura organizaţională, aprecierea din partea şefilor pentru munca depusă este mai mult un factor determinant în căutarea unui job pentru români, decât pentru candidaţii din alte state (33% faţă de 14%), în timp ce echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată este important pentru 41% dintre români faţă de 19% dintre candidaţi la nivel global.

Studiul evaluează viitorul recrutării din 160 de ţări, printre care şi România. Printre descoperiri se mai numără faptul că salariul şi bonusurile reprezintă un „deal breaker” pentru 53% dintre români şi 21% dintre candidaţii din alte ţări, în timp ce pentru 48% dintre români versus 14% dintre candidaţii din alte ţări un factor determinant este timpul liber plătit.

Ce e mai presus de siguranța locului de muncă

Salariul, bonusurile şi echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată sunt mai presus de siguranţa locului de muncă pentru 35% dintre români şi 15% dintre candidaţi la nivel global. Cu toate acestea, persoanele din diferite categorii ţintă apreciază în mod diferit flexibilitatea locului de muncă şi/sau a programului de lucru. Spre exemplu, persoanele care lucrează în IT pun preţ mai mare pe flexibilitate, spre deosebire de persoanele care nu îşi desfăşoară activitatea profesională la un birou (45% versus 22%).

La fel ca alte state, românii preferă modelul de muncă hibrid, urmat fiind în topul preferinţelor de munca exclusiv de la birou.

În plus, 73% dintre români şi-ar dori un loc de muncă stabil şi un echilibru între viaţa profesională şi cea privată, astfel încât să aibă timp pentru familie, prieteni şi hobby-uri, faţă de 69% dintre candidaţii din alte state.

Studiul a fost realizat în perioada august-septembrie 2022 pe un eşantion de peste 90.000 de oameni din 160 ţări din întreaga lume. La sondaj au răspuns 1.121 de români cu vârsta de peste 21 de ani. În ceea ce priveşte ultimul nivel al studiilor absolvite, 12% sunt absolvenţi de liceu, 40% au absolvit o facultate, iar 37% au studii de master.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here