Vaccinarea cu AstraZeneca va continua în România

0

Autorităţile au decis ca vaccinarea cu produsul de la compania AstraZeneca, care este subiectul unor discuţii după apariţia unor cazuri rare de tromboză, va continua în România.

„Se continuă vaccinarea cu vaccinul de la compania AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. Persoanele imunizate cu doza 1 vor continua rapelul cu acelaşi tip de vaccin. Persoanele care după prima doză de vaccin au dezvoltat un eveniment trombotic au contraindicaţie de vaccinare cu vaccinul de la AstraZeneca. (…) Având în vedere contextul epidemiologic din România, este foarte important să se continue vaccinarea împotriva COVID-19 cu toate produsele vaccinale disponibile şi la parametri cât mai ridicaţi”, a declarat, joi, coordonatorul campanei de vaccinare, col.dr. Valeriu Gheorghiţă, după o întâlnire cu mai mulţi oficiali din sănătate.

El a subliniat că renunţarea la vaccinare poate duce la forme severe de îmbolnăvire şi poate compromite „imunitatea de grup”.

Agenţia Europeană pentru Medicamente a reconfirmat raportul beneficiu – risc al vaccinului de la AstraZeneca.

„Au fost analizate, până la data de 4 aprilie, toate cazurile raportate la nivel european şi la nivel mondial, aproximativ 222 de evenimente trombotice din peste 34 de milioane de doze administrate. Toate aceste date echivalează cu o rată de apariţie a acestor evenimente de 0,65 la 100.000 de persoane vaccinate”, a explicat medicul militar.

Pe de altă parte, în România, la 100 de oameni diagnosticaţi cu noul virus, 2,5 persoane mor.

„Aceasta este rata de fatalitate înregistrată la acest moment. În ultimul timp, din păcate, s-a observat o tendinţă de creştere a gravităţii cazurilor de COVID-19 inclusiv în rândul populaţiei tinere. Evenimentele trombotice care au fost raportate post-vaccinare sunt posibile cazuri foarte rare, iar beneficiile vaccinării depăşesc cu foarte mult riscurile”, a evidenţiat Valeriu Gheorghiţă.

Citiţi şi:

O treime dintre românii programaţi la vaccinare cu AstraZeneca au renunţat

Agenţia Europeană a Medicamentului – Vaccinul Oxford/AstraZeneca este sigur

Reacţii neobişnuite în Norvegia după vaccinarea cu AstraZeneca. Anchetă medicală

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here