UPDATE O treime dintre românii programaţi la vaccinare cu AstraZeneca au renunţat

0

O treime dintre românii care se programaseră pentru vaccinare au renunţat din cauza vaccinului AstraZeneca sau nu s-au prezentat.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a susţinut, marţi, o conferinţă de presă la Palatul Victoria în care a dat mai multe detalii despre imunizarea anti-Covid din România.

El a anunţat că din martie şi până în prezent au fost înregistrate 207.000 de anulări în platforma de programare pentru vaccinare.

„Dintre persoanele programate, care şi-au confirmat programarea, circa 99.000 de persoane nu s-au prezentat, care şi-au anulat programarea, ceea ce reprezintă 28% dintre cei care confirmaseră programarea. Este un procent mare. Avem aproape 1/3 dintre persoanele programate care nu s-au prezentat”, a declarat medicul Gheorghiţă.

Precizarea vine în contextul în care la nivel european se discută situaţia vaccinului AstraZeneca şi a problemelor legate de trombozele pe care le-ar genera.

„Apreciem absolut firească şi legitimă ezitarea oamenilor la acest moment. Este nevoie de mai multă informare. Avem nevoie de mai multe informaţii oficiale de la Agenţia Europeană a Medicamentului”, a adăugat el.

Valeriu Gheorghiţă a subliniat însă că în România nu au fost confirmate cazuri de tromboză asociate cu vaccinarea.

„Sunt cazuri, de altfel extrem de rare, care merg de la o frecvenţă de la unu la 100.000 până la unul la un milion”, a arătat el.

Un reprezentant al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a confirmat existenţa unei „legături” între vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca şi cazurile de tromboză observate după administrarea acestui ser, într-un interviu acordat cotidianului italian Il Messaggero, publicat marţi, informează AFP, citată de Agerpres.

Putem de acum să o spunem, este clar că există o legătură cu vaccinul. Totuşi, nu ştim deocamdată ce cauzează această reacţie„, a declarat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA.

Totodată, Valeriu Gheorghiţă a anunţat că doar 3.082 de medici de familie din România au optat pentru a participa la campania de vaccinare anti-Covid în cabinetele proprii, adică 30% din total.

Din 20 de aprilie încep vaccinările în centre mobile, prima dată fiind operaţionalizate 20.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here