Meseria de stilist extensii gene, recunoscută oficial în România

0

La inițiativa Patronatului Antreprenorilor din Industria Înfrumusețării din România (PADIR), nomenclatorul ocupațiilor din România a fost actualizat, astfel că meseria de „Stilist extensii gene” a devenit în prezent o ocupație recunoscută oficial în România.

Conform unui comunicat remis de conducerea patronatului, PADIR a obținut aviz favorabil din partea Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru introducerea unei noi ocupații în Clasificarea Ocupațiilor din România, nomenclatorul prin care sunt centralizate ocupațiile (funcții și meserii) populației active din România.

„Mă bucur că ocupația de stilist extensii gene este în sfârșit recunoscută oficial. Nu a fost un demers ușor, dar faptul că am lucrat împreună cu profesioniști desăvârșiți, mi-a demonstrat că oricât de greu este, satisfacția reușitei este mult mai mare. Contribuția Cristinei Dragna, Director Politici și Programe Strategice, a Adrianei Lăzărică, consultant în formare profesională si a Comisiei de Specialitate Stilizare Extensii Gene din cadrul PADIR al cărei președinte este Tabya Tabuica este una semnificativă. Sunt foarte mulți profesioniști în acest domeniu care meritau o recunoaștere oficială a meseriei pe care o practică”, a declarat Corina Munteanu, președinte PADIR.

Pasul următor va fi elaborarea standardului ocupațional și introducerea în Registrul Național al Calificărilor Profesionale, pentru a deveni o calificare.

Acest demers vine în completarea acțiunilor întreprinse de CONAF ce au ca scop conștientizarea importanței corelării pieței muncii cu realitățiile economice actuale și viitoare.

”Este esențial să conștientizăm importanța educației antreprenoriale în școli, instituții de învățământ profesional și universități, educației digitale, celei vocaționale și formării profesionale, iar pentru aceasta trebuie să actualizăm legislația și să adaptăm învățământul în toate stadiile lui la schimbările care se produc în economie”, a declarat Cristina Chiriac, ambasador VET și președinte CONAF.

La începutul anului a fost avizat și standardul ocupațional pentru Operator Întreținere Corporală, acesta fiind elaborat de Asociația Vindecă-ți Viața.

Următoarele standarde ocupaționale ce urmează a fi avizate de către PADIR sunt: coafor stilist, cosmetician, machior, stilist protezist si montator bijuterii pe corp.

De asemenea, se lucrează la obținerea, prin actualizarea nomenclatorului, de coduri COR și pentru alte ocupații care există la nivel european și care sunt foarte cerute și în România, se mai arată în sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here