Liderii coaliţiei de guvernare, de la PNL, USR PLUS şi UDMR, au convenit, marţi seară, că este mai bine să meargă împreună „mai departe”. Miercuri este aşteptat şi un nou ministru al Sănătăţii.
Citeşte şi:
Se cere demisia lui Cîţu! USR PLUS nu îl mai vrea! Liberalii fac scut
Principalele declaraţii:
Premierul Florin Cîţu: „Coaliţia merge mai departe. Astăzi a fost făcut un pas important pentru a avea o guvernare mult mai eficientă şi o coerenţă a deciziilor politice în coaliţie„.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban: „Am convenit să semnăm o completare la acordul de coaliţie, care să aducă proceduri şi puncte de vedere care să ducă la creşterea încrederii între parteneri, la îmbunătăţirea mecanismelor de funcţionare a coaliţiei. Cei care au pariat pe faptul că nu ne vom înţelege şi-au făcut iluzii„.
Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte USR PLUS: „Coaliţia PNL – USR PLUS – UDMR a depăşit astăzi o situaţie delicată şi funcţionarea şi succesul acestei coaliţii ţin de încredere, respect şi reguli. După cele două zile deloc simple şi după discuţii care au avut şi momente delicate, am reuşit să avem o completare a acordului care a constituit această coaliţie şi avem toată încrederea că prin ce am agreat astăzi împreună şi perfect responsabili vom putea să ducem mai departe România în această luptă cu COVID şi să scoatem România din pandemie şi să intrăm în acea direcţie de dezvoltare şi de însănătoşire a societăţii pe care o aşteaptă cetăţenii„.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor: „Această coaliţie nu are alternativă şi mă bucur că am reuşit să ajungem la un consens în ceea ce priveşte continuarea guvernării. În acest act adiţional nu există lucruri extraordinare, extravagante, după cum veţi citi. Sunt lucruri care vor asigura o funcţionare coerentă, decizii coerente în coaliţie, atât la nivel guvernamental, cât şi în Parlament şi câteva puncte accentuate din programul de guvernare, fără să adăugăm nimic la programul nostru de guvernare„.
Ce conţine noul act adiţional la înţelegerea coaliţiei după alegeri:
Agenda coaliţiei şi agenda guvernului
Pentru a asigura implementarea consecventă a programului de guvernare, se vor aplica următoarele reguli de funcţionare ale coaliţiei şi guvernului:
şedinţele de coaliţie se vor desfăşura în fiecare luni, odată la Camera Deputaţilor, odată la Senat.
fiecare partid din coaliţie va asigura secretariatul prin rotaţie, timp de o lună. Secretarii desemnaţi vor ţine minuta deciziilor adoptate şi vor urmări implementarea deciziilor.
temele de pe agendă se vor anunţa în prealabil la secretar şi vor fi agreate de către lideri la începutul şedinţei de coaliţie.
şedinţele de coaliţie vor lua în dezbatere agenda politică guvernamentală şi agenda politică parlamentară. Pot fi invitaţi în funcţie de subiecte reprezentanţi ai grupurilor parlamentare şi miniştri. La şedinţa coaliţiei participă şi reprezentantul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale.
agenda guvernului şi procesul de prioritizare al actelor normative vor fi decise de prim-ministru împreună cu vicepremierii, în şedinţă săptămânală ulterioară şedinţei pregătitoare de guvern organizată de SGG. Agenda şedinţei de guvern va fi agreată la acest nivel şi ulterior transmisă ministerelor şi în spaţiul public.
Agenda parlamentară
Coaliţia de guvernare funcţionează în baza programului de guvernare şi a unor decizii colegiale luate în formatele mai sus menţionate. Agenda parlamentară şi deciziile de vot în Parlament urmează priorităţile din programul de guvernare.
În lipsa consensului în Coaliţie pe anumite proiecte legislative sau pe alte teme decât cele cuprinse în programul de guvernare, grupurile parlamentare ale partidelor componente pot acţiona în afara Coaliţiei, cu anunţarea prealabilă a partenerilor, şi după refuzul lor de a susţine respectivele iniţiative.
Priorităţi asumate la nivelul Coaliţiei
Vaccinarea împotriva COVID-19 rămâne o prioritate a Guvernului şi a Coaliţiei.
Guvernul va publica săptămânal datele cu privire la vaccinare, numărul de doze administrate, dispoziţia pe centre, procentele de persoane din categoriile prevăzute în actul normativ adoptat de Guvern.
Transparenţa este o regulă nu o excepţie. Toţi miniştrii Coaliţiei trebuie să ia măsuri pentru creşterea accesului la date publice, transparentizarea execuţiei bugetare,contracte şi achiziţii publice acolo unde exista.
Reformele în domeniul sănătăţii vor continua: transparenţa şi eficienţa investiţiilor în infrastructura spitaliceasca, reforma managementului spitalelor.
Reforma pensiilor speciale pe principiul contributivităţii până la finalul anului.
Adoptarea legilor pe justiţie până la final de an, cu respectarea principiilor din instrumentele internaţionale ratificate de România, precum şi cu recomandările formulate în cadrul mecanismelor europene – MCV, GRECO şi Comisia de la Veneţia.
Operaţionalizarea Comisiei de Cod electoral, în baza unui mandat agreat în Coaliţie.
Calendar asumat pentru adoptarea poziţiei politice şi implementarea acesteia la nivelul deconcentratelor.
Coaliţia creează un grup de lucru permanent pentru eficientizarea funcţionării statului.
FOTO: AGERPRES