Vlad Voiculescu, în conflict cu premierul Florin Cîţu?

Voiculescu a scris o postare pe Facebook în care îşi explică poziţia.

0

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, afirmă că nu are un conflict cu premierul Florin Cîţu, după ce joia trecută a publicat date despre pandemie pe fiecare judeţ în parte şi pe centre de vaccinare, iar prim-ministrul a cerut verificări din partea Corpului de control.

Voiculescu a scris o postare pe Facebook în care îşi explică poziţia.

„Premierul a fost interpelat pe acest subiect de o instituţie a statului şi a solicitat, procedural, Corpul de Control să verifice dacă nemulţumirea este justificată. Vreau să subliniez că aş fi făcut la fel: nu există nici un conflict între mine şi premierul Florin Cîţu”, precizează el.

Ministrul Sănătăţii spune că se bazează mereu pe transparenţă, fie atunci când a făcut parte din societatea civilă, fie din opoziţie.

„Am cerut transparenţă atunci când guvernul ne minţea că nu lipsesc medicamente pentru bolnavii de cancer sau că victimele de la „Colectiv” aveau „tot ce le trebuie”. Am cerut transparenţă atunci când se ascundeau achiziţii de miliarde. Nu o să mă opresc acum. Pentru asta am intrat în politică: nu să perpetuez nişte reguli proaste, ci să le schimb – în măsura în care pot”, adaugă el.

Voiculescu reaminteşte că România este încă din 2013 membră a iniţiativei internaţionale „Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă ” – „Open Government Partnership”, al cărei scop principal este transparentizarea datelor pentru reutilizare. România are un portal de date deschise şi planuri naţionale pe domenii, inclusiv sănătate, ca să publice cât mai multe date. Din 2007, România are o lege, Legea 109, pentru deschiderea datelor din sectorul public. De asemenea, Legea 544/2001 spune expres care sunt excepţiile de la comunicarea sau deschiderea datelor, acestea fiind exprese şi limitative. Informaţiile publicate de Ministerul Sănătăţii nu au caracter secret şi nu se încadrează în excepţiile Legii 544.

„În concluzie, cineva va trebui să găsească un motiv pentru care să nu mai publicăm aceste date, nu noi să oferim un motiv pentru care facem un gest 100% normal. Nu cunosc sursa sesizării dar, în spiritul transparenţei, aştept să aflu şi eu pe cine am supărat şi, mai ales, de ce”, concluzionează ministrul Sănătăţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here