Timişoara intră în carantină

0

Timişoara şi alte localităţi apropiate intră în carantină din noapte de duminică spre luni din cauza numărului mare de infectări cu SARS-CoV-2, conform deciziei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Sâmbătă, judeţul Timiş avea o rată de infectare la mia de locuitori de 5,48.

Cu o inimă grea, am tras astăzi frâna de urgenţă. După ce am văzut cifrele, proiecţiile, rapoartele am votat pentru măsuri mai restrictive, adică pentru carantinarea zonei metropolitane, inclusiv Timişoara, începând cu noaptea de duminică spre luni„, a anunţat primarul Timişoarei, Dominic Fritz (foto), într-o postare pe Facebook.

Timişoara este municipiul cu cea mai mare rată de infectare în România.

Fără măsuri mai restrictive mor oameni: doar azi noapte au mai murit 6. Şi vor suferi şi mai mulţi. Medicii spun că noua tulpină se răspândeşte foarte repede şi simptomele sunt mai severe, că spitalele sunt pline, că sunt din ce în ce mai mulţi bolnavi care au nevoie de oxigen de înaltă concentraţie. Situaţia e cea mai gravă de când a început pandemia. Dacă nu intervenim acum vom avea, din nou, un Paşte departe de unii de alţii„, a adăugat el.

Dominic Fritz spune că a primit asigurări din partea autorităţilor centrale că va primit mai multe doze de vaccin pentru Timişoara.

Care sunt măsurile luate CJSU Timiş:

Carantinarea vizează Timişoara şi 4 comune din jurul ei: Dumbrăviţa, Moşniţa Nouă, Ghiroda şi Giroc;

În intervalul orar 6,00-22,00, în interiorul zonei carantinate (în localităţi şi între localităţi) este permisă circulaţia persoanelor în următoarele situaţii:
– în interes profesional, inclusiv între locuinţă, gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
– asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale.

  • – pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, în intervalul 10,00-13,00, iar pentru persoanele cu vârsta mai mică de 65 de ani, în intervalele orare 6,00-10,00, respectiv 13,00-20,00;
    – pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
  • – deplasările scurte pentru sporturi individuale precum şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
    – donare de sânge la centrele de transfuzie sanguină;
    – în scop umanitar sau de voluntariat;
  • – pentru realizarea de activităţi agricole şi pentru comercializarea de produse agroalimentare;
    – îngrijirea sau administrarea unei proprietăţi din altă localitate, eliberarea de documente necesare pentru obţinerea unor drepturi;
    – susţinerea examenelor pentru obţinerea permisului de conducere cu prezentarea rezultatului negativ al testului pentru SARS CoV2, efectuat cu maxim 48 de ore înainte sau a certificatului de vaccinare inclusiv a rapelului;
  • – participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
    – pentru achiziţia, service-ul, efectuarea ITP sau alte operaţiuni de întreţinere a vehiculelor, activităţi care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu, cu prezentarea unui document justificativ;
  • – alte motive justificative precum: îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoane aflate în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Intrarea şi ieşirea în/din zona carantinată este interzisă, cu câteva excepţii: cei care aprovizionează zona cu mâncare şi alte bunuri, cei care lucrează în această zonă şi nu îşi pot desfăşura activitatea la distanţă.

Se limitează programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare şi nealimentare până la ora 20,00, cu excepţia farmaciilor şi a staţiilor de distribuţie carburant care pot avea program non-stop.

Se limitează numărul de persoane în incinta magazinelor/ supermagazinelor/ hipermagazinelor la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distanţare fizică.

Restaurantele, barurile, salile de sport şi sălile de jocuri de noroc vor fi închise pe perioada carantinei.

Spectacolele şi alte evenimente nu pot să aibă loc.

Începând cu următorul weekend, centrele comerciale îşi vor suspenda activitatea în zilele de sâmbătă şi duminică, cu excepţia celor care vând alimente şi medicamente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here