Restricţia de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca a fost eliminată

0

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19 a anunţat luni că restricţia de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca a fost eliminată.

Recomandările au venit din partea Grupului Ştiinţific şi Medical din cadrul CNCAV, a Ministerului Sănătăţii şi a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România.

Potrivit autorităţilor, măsura vine ca urmare a apariţiei noilor date ştiinţifice, a experienţei şi deciziilor altor state europene, precum şi a recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, sens în care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulţilor cu vârsta peste 18 ani, conform rezumatului caracteristicilor produsului.

Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi şi globule albe specializate care acţionează împotriva virusului, oferind astfel protecţie împotriva COVID-19. Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză.

Vaccinul AstraZeneca este al III-lea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene şi, implicit, în România.

A fost autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului la 29 ianuarie 2021.

Citeşte şi: Vaccinul AstraZeneca protejează 100% împotriva formelor grave de COVID

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here