NU sunt recomandate lămpile UV pentru dezinfecţie în şcoli. De ce sunt folosite în magazine?

0

Ministerul Sănătăţii a transmis joi că lămpile UV nu sunt recomandate pentru dezinfecţia în şcoli sau pentru uz casnic, doar că unele supermarketuri continuă să folosească aceste dispozitive.

Reprezentanţii ministerului explică faptul că radiaţiile UV sunt cancerigene pentru piele şi pot produce cataractă, conjunctivite sau alte reacţii la nivelul ochilor, motiv pentru care este contraindicat să fie folosite în încăperi în care sunt persoane şi este contraindicat să fie folosite pentru dezinfecţia mâinilor.

„Ozonul produs de lămpile UV este dăunător pentru căile respiratorii, fiind un puternic iritant, şi poate produce crize de astm la persoanele astmatice. Din aceste motive, nu se recomandă folosirea lor de utilizatori casnici, ci doar de personal calificat şi instruit în acest sens”, precizează MS.

Aceasta este şi recomandarea Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) – lămpile UV nu reprezintă o opţiune pentru sălile de clasă.

„Lămpile UV sunt, în esenţă, becuri speciale pline cu vapori de mercur care, odată expuşi unui curent electric, produc radiaţie ultravioletă care distruge germenii direct, prin distrugerea ADN-ului şi a ARN-ului acestora, şi indirect, prin producerea de ozon.
Astfel de lămpi sunt folosite în spitale şi în laboratoarele medicale pentru a steriliza anumite încăperi sau zone, însă nu trebuie utilizate ca unică metodă de dezinfecţie”, adaugă MS.

În ceea ce priveşte activitatea radiaţiei UV faţă de virusuri, mai multe studii au demonstrat că aceasta poate distruge virusuri gripale, adenovirusuri, coronavirusuri etc., atât de pe suprafeţe, cât şi din aer, atât prin alterarea materialului lor genetic, cât şi prin alterarea proteinelor de suprafaţă, virusurile fiind astfel inactivate, subliniază specialiştii.

Comunicat INSP privind utilizarea lămpilor UV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here