Ministrul Drulă anunţă veşti bune pentru Oltenia

0

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă, afirmă că toate regiunile României au nevoie de infrastructură modernă, dar că este necesar să fie eliminate disparităţile iar proiectele trebuie prioritizate şi în funcţie de criteriul dezvoltării echitabile şi uniforme a reţelelor pe întreg teritoriul ţării.

Astăzi (miercuri, n.r) venim cu veşti bune pentru Oltenia. Şi vorbim de 6 proiecte rutiere şi 2 proiecte feroviare. La unele deja sunt şantiere deschise şi se lucrează în teren, la celelalte facem partea de pregătire pentru ca, în următorii ani, acestea să devină realitate„, potrivit unui mesaj scris de ministrul Drulă pe Facebook.

Miercuri a fost semnat contractul pentru proiectarea drumului expres Craiova – Târgu Jiu, care are o lungime de circa 100 kilometri.

Proiectul prevede studii geotehnice, arheologice, topografice, de mediu, avize, acorduri, autorizaţii.

Acesta va uni două dintre cele mai importante municipii din Oltenia. Este legătura Gorjului la reţeaua de drumuri rapide a României, dar beneficiile acestei noi legături se extind spre Valea Jiului/Petroşani, Mehedinţi/Baia de Aramă şi alte zone. Contractul valorează 20 de milioane de lei şi beneficiază de finanţare europeană, iar durata acestuia este de 24 de luni (14 luni studiu de fezabilitate, 3 luni autorizaţie de construire, 3 luni proiectul tehnic, 4 luni pregătirea documentaţiei pentru licitaţia de execuţie)„, a explicat Cătălin Drulă.

El s-a referit şi la lotul 1 al drumului expres Craiova – Piteşti, care acum este deblocat integral.

Lucrările pot începe şi pe ultimii kilometri ai tronsonului – Guvernul a adoptat în şedinţa de astăzi o hotărâre pentru exproprierea ultimilor 3 km ai lotului. Pe tronsonul 2 de 40 km, lucrările sunt la 65% stadiu fizic, constructorul lucrează din plin şi până la finalul anului această variantă ocolitoare pentru municipiile Balş şi Slatina va fi dată în trafic. Pe tronsonul 3 de 31,7 km am emis săptămâna trecută autorizaţia de construire, lucrările urmând să se finalizeze în 2022, iar pe tronsonul 4 aşteptăm soluţionarea contestaţiilor pentru a putea semna contractul de execuţie„, a adăugat Drulă.

Centura municipiului Tg. Jiu, a arătat ministrul, va fi gata anul viitor.

Am dat startul lucrărilor la începutul lui martie. Pentru acest proiect mult întârziat, unde lucrările au fost abandonate la 40% stadiu fizic în urma rezilierii din 2018 a contractului anterior, ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în februarie. Anul viitor, conform contractului, cei 20 de km ai centurii vor fi gata„, a mai scris Cătălin Drulă.

Un alt proiect la care s-a referit este drumul rapid Craiova – Lugoj, pe o lungime de aproximativ 250 km, pentru care va fi lansată licitaţia pentru studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic în această primăvară.

Centura Craiova Sud – 10 kilometri –, un alt obiectiv, se află în licitaţie pentru construcţie iar ofertele vor fi cunoscute la sfârşitul lunii martie. Contractul valorează 142 de milioane de lei şi execuţia ar dura 15 luni.

„Finalizarea DN 66 Tg. Jiu – Petroşani, în Defileul Jiului, a intrat în linie dreaptă. Acum trei săptămâni au început lucrările pentru construcţia unui pod nou peste Râul Jiu şi a unei parcări în apropierea Mănăstirii Lainici, vitală pentru fluidizarea traficului din zonă”, a menţionat Drulă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here