Începe Postul Mare. Mesajul Patriarhului Daniel: Nu postim ca să ne laude oamenii

0

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis că iertarea greşelilor semenilor este „cea dintâi condiţie pentru a intra în acest urcuş interior spre Înviere, care este Postul Sfintelor Paşti”.

Începând de azi, 15 martie, intrăm în Postul Sfintelor Paşti, care durează 6 săptămâni şi la care se adaugă Săptămâna Mare, numită şi Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

„Prin iertare ne smerim. Răstignim propriul egoism, iertăm greşelile celor din jurul nostru şi intrăm în starea de pace şi de comuniune cu semenii noştri, inclusiv cu cei care ne-au greşit cândva”, a subliniat Patriarhul în cuvântul rostit la Paraclisul Reşedinţei Patriarhale, conform basilica.ro.

Iertarea, arată Patriarhul, presupune „o eliberare de o stare egoistă, de ostilitate faţă de semeni şi intrarea într-o stare de comuniune, de depăşire a unor conflicte din trecut; ne face liberi pentru a ne ruga mai mult lui Dumnezeu şi mai ales pentru a rosti rugăciunea Tatăl Nostru”.

Părintele Patriarh a explicat rolul şi esenţa postului.

„Nu postim ca să ne laude oamenii, ci postim tainic, discret, nu pentru a fi remarcaţi în societate, ci pentru a aduce mulţumire lui Dumnezeu, recunoştinţă pentru darul vieţii şi a exprima şi dorinţa de a ne sfinţi viaţa prin rugăciune, prin relaţie tainică cu Dumnezeu, Care vede pe ascuns iubirea noastră faţă de El şi prin aceasta noi ne sfinţim viaţa, întrucât tainic ne punem în legătură prin post şi rugăciune cu Dumnezeu cel Unul Sfânt”, a adăugat înaltul ierarh.

Patriarhul Daniel evidenţiază faptul că Postul este o jertfă spirituală, este o dăruire de sine sau o ofrandă adusă lui Dumnezeu, ca recunoştinţă pentru darul vieţii şi ca dorinţă de sfinţire a vieţii.

„Postul este o schimbare, ca trecere de la patima lăcomiei de cele materiale la virtutea dărniciei. De aceea, în timpul postului noi transformăm foamea şi setea fizică în foame şi sete de Dumnezeu. Dacă postim, dar nu ne rugăm, nu dobândim nici bucurie, nici lumină în suflet. Dar dacă unim postul cu rugăciunea, transformăm foamea fizică, în foame de Dumnezeu, transformăm setea fizică în sete de Dumnezeu”, arată el.

În timpul postului, reducem mâncarea materială, dar sporim hrana spirituală, este mesajul Patriarhului.

„Citim mai multe cărţi duhovniceşti – mai ales Sfânta Scriptură -, ascultăm slujbele Bisericii cu atenţie, ne spovedim mai des, ne împărtăşim din Sfânta Euharistie mai des şi, astfel, aşa cum spunea Sfântul Vasile cel Mare, prin post slăbim trupeşte, dar sporim duhovniceşte”.

În încheierea cuvântului, Patriarhul Daniel a spus că Postul de 40 de zile al Sfintelor Paşti este o participare la postul Mântuitorului Iisus Hristos şi în acelaşi timp este o şcoală de sfinţenie, de curăţire, de luminare, de schimbare a vieţii păcătoase în viaţă virtuoasă, plină de lumina iubirii faţă de Dumnezeu, prin rugăciune, şi faţă de semeni, prin fapte bune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here