Ce legătură au irigaţiile din România cu „Moartea căprioarei”

0

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a recurs la o exprimare plastică atunci când s-a referit la situaţia irigaţiilor şi deşertificării din România.

Prezent la o dezbatere despre capitalul autohton, Oros a menţionat că Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă (PNRR) include un program gestionarea apei.

„Deşi nu era treaba Ministerului Agriculturii să se ocupe de apă, pentru că aparţine altui minister, pe mine nu mă interesează doar apa din agricultură, ca resursă. În acest an care a trecut m-am uitat foarte mult pe toate rapoartele, studiile care s-au făcut în această zonă a Mării Negre şi avem o problemă veche, încă de pe vremea lui Labiş, de la „Moartea căprioarei”: în unele zone din ţară, tot ce înseamnă Dobrogea, sudul Moldovei, nord-estul Olteniei, avem o secetă pedologică, o lipsă a apei din sol constantă. Indiferent de regimul precipitaţiilor, în mod constant în această zonă rezervele de apă din sol scad, de aceea şi procesul destul de avansat de deşertificare din sud, de aceea şi anii de secetă tot mai frecvenţi. Dacă până acum câţiva ani era o secetă o dată la 10 ani, acum o dată la 4-5 ani vine un an secetos”, a precizat ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.

Ministrul a subliniat că România se va confrunta cu probleme serioase în anii următori dacă nu va exista o strategie privind gestionarea apei pe termen lung.

„Începând de la a capta fiecare picătură de apă pe care o avem la dispoziţie, inclusiv zăpezile acelea care se topesc, să o depozităm, să o transportăm cu cât mai puţine pierderi, să o utilizăm cât mai eficient. Eu mă uit la ţările care au avut dintotdeauna o problemă cu apa: au reuşit să rezolve această problemă, reuşesc să ducă fiecare picătură de apă la plantă şi au producţii comparabile cu ale noastre”, a declarat Oros.

El a spus că este o sumă realistă 2,5 miliarde de euro pentru infrastructura de irigaţii, drenaj şi pentru infrastructura de gestionare a apei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here