474.000 de şomeri în ianuarie 2021

0

În prima lună din acest an au fost înregistraţi 474.000 de şomeri, cu vârste cuprinse între 15 şi 74 de ani, rata şomajului în formă ajustată sezonier fiind de 5,6 procente.

Institutul Naţional de Statistică a comunicat miercuri că au fost mai mulţi şomeri bărbaţi, cu 0,2%.

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,4% pentru luna ianuarie (4,6% în cazul bărbaţilor şi 4,2% în cel al femeilor). Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 73,9% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna ianuarie.

INS precizează că rata şomajului reprezintă ponderea şomerilor în populaţia activă. Începând cu anul 2021, metodologia Anchetei forţei de muncă în gospodării (sursa primară a datelor din acest comunicat) a fost revizuită pentru a răspunde cerinţelor noilor regulamente europene intrate în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021. Aceste modificări generează un impact sesizabil asupra estimaţiilor – în special asupra numărului populaţiei ocupate (şi implicit asupra numărului populaţiei active – care este numitorul indicatorului „rata şomajului”). Din acest motiv datele provizorii publicate pentru luna ianuarie 2021 nu sunt comparabile cu cele publicate pentru perioadele anterioare.

Din 2021, persoanele care produc bunuri agricole destinate exclusiv sau majoritar autoconsumului nu mai fac parte din populaţia ocupată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here