44 de ani de la cutremurul care a devastat România

0

În urmă cu 44 de ani, în mai puțin de un minut, pământul s-a cutremurat, multe persoane au decedat ca urmare a impactului major, care a distrus mii de locuințe. În continuare, Bucureștiul rămâne una dintre cele mai expuse capitale europene la cutremure, iar impactul unui cutremur similar sunt de-a dreptul năucitoare.

În 1977, seismul produs la 110 kilometri adâncime în Vrancea a pus la pământ 35.000 de locuinţe şi a luat aproape 1.600 de vieţi. Cele mai multe în Bucureşti. Peste 10.000 de oameni au fost îngropaţi sub dărâmături.

Dacă ar veni un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, similar celui din 4 martie 1977, în jurul orei 21.00, 6.500 de bucureşteni şi-ar putea pierde viaţa, 16.000 ar fi răniţi grav, 10.500 – spitalizaţi, 13.000 – răniţi uşor, iar 95.000 ar rămâne captivi în clădiri sau sub dărâmături. Cifrele se regăsesc într-un proiect de hotărâre al Consiliului General al Capitalei.

Ce s-ar întâmpla concret e dificil de estimat, dar inginerul Matei Sumbasacu, co-fondator al Re:Rise – Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic, spune la Europa Liberă că situația din acest moment poate fi considerată mai gravă decât în 1977

„Au trecut 44 de ani în care nu ne-am asigurat că nu se mai repeta un episod ca în ’77, ba chiar ne-am supra-expus și supra-vulnerabilizat între timp”, spune Matei Sumbasacu.

Potrivit Re:Rise, Bucureștiul este capitala europeană cu cel mai mare risc seismic. Oficial sunt circa 350 de clădiri cu risc ridicat de prăbușire în cazul unui cutremur major. Mai exact, Bucureștiul are aproximativ 6.000 de apartamente expuse unui risc iminent, la care se adaugă spațiile comune, zonele comerciale, restaurantele, barurile, spațiile de lucru și birourile cuprinse în aceste clădiri.

Citiți și:
Bucureștiul, capitala europeană cu cel mai înalt drag de risc seismic. Câți oameni locuiesc în clădiri cu bulină

Sfaturi de urmat în caz de cutremur!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here