Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer

0

În fiecare an, la 15 februarie este marcată Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer. Iniţiativa a fost luată în 2002, de organizaţia Childhood Cancer International, pentru a promova campanii de colaborare şi de sensibilizare la nivel mondial în problema copiilor bolnavi de cancer şi a exprima susţinerea faţă de copiii şi adolescenţii diagnosticaţi cu cancer, dar şi faţă de familiile acestora.

Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer (International Childhood Cancer Day – ICCD) este o campanie de colaborare globală menită să atragă atenţia supra grijii pe care trebuie s-o acordăm copiilor cu cancer şi pentru a exprima susţinerea acestora şi a familiilor din care fac parte, scrie site-ul www.internationalchildhoodcancerday.org, citat de Agerpres.

În fiecare an, peste 400.000 de copii şi adolescenţi cu vârsta sub 20 de ani sunt diagnosticaţi cu cancer.

Rata de supravieţuire depinde de regiune – 80% în majoritatea ţărilor cu venituri ridicate, dar numai până la 20% în ţările cu venituri mici şi medii.

„Obiectivul ţintă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, de Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer, este de a elimina toate durerile şi suferinţele copiilor care luptă împotriva cancerului şi de a atinge un procent de supravieţuire de cel puţin 60% pentru toţi copiii diagnosticaţi cu cancer din întreaga lume până în 2030”, precizează site-ul amintit.

Acest procent reprezintă o dublare aproximativă a ratei actuale de vindecare, ceea ce înseamnă salvarea a încă un milion de vieţi de copii în următorul deceniu.

Cancerul, a doua cauză de deces la nivel mondial

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată, în fiecare an, pe data de 4 februarie, cu scopul de a spori gradul de informare în legătură cu problematica oncologică şi de a promova cele mai noi şi eficiente metode de prevenire şi de combatere a acestei boli.

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este parte a campaniei mondiale în lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris, adoptată la summit-ul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, desfăşurat la 4 februarie 2000. Acest document consemnează necesitatea unei alianţe puternice între cercetători, profesionişti din domeniul sănătăţii, pacienţi, guverne, parteneri din industrie şi mass-media în lupta împotriva cancerului.

România are nevoie de un Plan Național

În urmă cu doar câteva zile, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer anunța că este necesară dezvoltarea şi adoptarea unui Plan Naţional de Cancer.

Reprezentanţii FABC afirmă că un astfel de instrument cadru „este singura soluţie” pentru ca în România să se reducă incidenţa şi mortalitatea prin cancer şi totodată să crească calitatea vieţii pacienţilor oncologici prin măsuri medicale bazate pe dovezi şi prin utilizarea eficace a resurselor disponibile.

„Solicităm autorităţilor să îşi facă o prioritate din asigurarea accesului la diagnostic precoce, tratament şi monitorizarea clinică a bolnavilor de cancer, inclusiv prin adoptarea pe scară mai largă a unor soluţii tehnologice care să permită furnizarea unor servicii medicale la distanţa (telemedicină, monitorizarea la distanţă a unor parametri medicali etc.)”, a declarat Cezar Irimia, preşedinte FABC.

Potrivit aceleiaşi surse, citate de Agerpres, anul trecut diagnosticarea a scăzut cu 30-40 la sută faţă de 2019.

În opinia FABC, este necesară o campanie de informare şi educare publică cu privire la necesitatea efectuării unui set anual gratuit de analize de sânge (cu recomandarea medicului de familie). 
Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here