VIDEO Podul de la Brăila: Se pregătesc lucrările pentru cablarea celor două turnuri

0

Unul dintre cele mai spectaculoase proiecte de infrastructură derulate în prezent în România este fără îndoială podul de la Brăila. Conform unui nou video prezentat de CNAIR, constructorul efectuează lucrări de pregătire necesare pentru tragerea cablurilor care vor lega cele două turnuri de peste 190 de metri de pe cele două maluri ale Dunării.

Potrivit anunțului Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, pe malul din Brăila se efectuează lucrări de:
– armare/betonare placă de acoperiere bloc de ancoraj;
– betonare a camerelor de tragere pentru cabluri;
– armare respectiv monolitizare a grinzii de rigidizare inferiorare aferentă turnului.

Pe malul dinspre Jijila:
– se efectuează lucrări de armare camera de ancorare aferentă ancorajului;
– se realizează ridicarea grinzii transversale superioare a turnului.

În total, podul de la Brăila va măsura aproape 2 kilometri, iar pe lângă el se construiesc și alți 23 de kilometri de drum expres.

După ridicarea celor două turnuri, care vor avea fiecare 192,64 metri și vor fi practic cele mai înalte construcții din România (dincolo de coșuri de fum sau antene), va urma operațiunea de ridicare a cablurilor uriașe de oțel care vor susține tablierul podului.

„Aproximativ 81.000 de kilometri de fir de oțel, îndeajuns cât să înconjoare pământul de două ori, se vor împleti și vor forma 16 toroane care vor alcătui două cabluri cu o lungime de doi kilometri fiecare. Greutatea totală a celor două cabluri este de peste 6.700 tone. Garanția oferită de constructorul japonez al cablurilor este de 120 de ani”, potrivit Companiei de Drumuri.

Fiecare cablu are 60 de centimetri în diametru și va susține tablierul metalic cu ajutorul tiranților. Pe fiecare mal, cablurile se vor ancora în câte un bloc de ancoraj.

Fiecare segment al tablierului metalic are o greutate medie de 250 de tone. În total vor fi 86 de segmente ale tablierului metalic care cântăresc în total peste 20.800 tone.

Lungimea totală a podului suspendat peste Dunăre este de 1.974,30 metri, iar deschiderea centrală este de 1.120 metri. Comparativ, celebrul pod Golden Gate din San Francisco are o lungime de 1.970 de metri și o deschidere centrală de 1.280 de metri, informează hotnews.ro

„La momentul finalizării va fi al treilea pod din Europa din punct de vedere al deschiderii centrale și al lungimii”, notează Compania de Drumuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here