Biserica Ortodoxă anunţă ce se va schimba în ritualul Botezului

0

Biserica Ortodoxă Română este hotărâtă să nu schimbe ritualul Botezului, precizând că nu-şi poate modifica doctrina, ritualul liturgic-sacramental şi disciplina sa canonică, însă va fi acordat o mai mare atenţie, inclusiv în rândul tinerilor care se pregătesc să devină preoţi.

Patriarhia a anunţat într-un comunicat de presă că este o obligaţie statutară a Bisericii Ortodoxe Române de a rămâne în comuniune şi unitate dogmatică (doctrinară), liturgică (sacramentală) şi canonică (disciplinară) cu Biserica Ortodoxă universală.

„Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic-sacramental şi disciplina sa canonică, îndemnând pe toţi slujitorii săi la mai multă responsabilitate în săvârşirea Sfintelor Taine şi ierurgii”, arată BOR.

Ce se va schimba

Înainte de săvârşirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligaţia de a se întâlni cu părinţii şi naşii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat; în cadrul Facultăţilor de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenţie sporită practicii liturgice referitoare la săvârşirea actului întreitei ‘afundări’ din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenţii teologi din anii terminali ai secţiilor de Teologie Pastorală; în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârşirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susţinute, de asemenea, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine„, precizează Patriarhia.

Decizia, alături de altele, a foste între primele luate de Sinodul BOR în acest an, care s-a reunit în şedinţă joi.

Precizările au fost făcute după ce un bebeluş din Suceava a murit după a fost scufundat în cristelniţă conform ritualului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here