După tragedia de la „Matei Balș”, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a ținut să precizeze pe o rețea de socializare că România este țara în care în ultimii 30 de ani nu s-a construit niciun spital public mare și promite că Guvernul condus de Florin Cîțu va investi în spitale. În programul de guvernare actuala coaliție și-a propus un PLAN MĂREȚ în acest domeniu. Vă prezentăm pe larg și lansăm provocarea către voi, cititorii, să ne spuneți care credeți că va fi gradul de realizare a acestor planuri îndrăznețe.
În campaniile electorale, toate partidele promit vrute și nevrute. Așa se întâmplă nu de ieri sau de azi, ci de 30 de ani. Perioadă în care așa cum menționa ministrul Voiculescu nu s-a construit niciun spital public mare.
„Statul nu a fost în stare, pentru că cei care l-au condus au avut alte treburi sau alte interese.Vom construi spitale. Vom crea în acest guvern condus de Florin Cîţu, cu sprijinul întregii coaliții, un fond important pentru investiții în spitale și o echipă direct responsabilă ca aceste spitale să devină realitate, să devină saloane curate, clădiri sigure. Vom construi spitale. Țara asta are nevoie de spitale noi. Țara asta are nevoie de vindecare, iar vindecarea de această dată nu va veni prin vorbe, ci prin fapte”, a scris, pe Facebook, ministrul Voiculescu.
Vrem, nu vrem istoria ne demonstrează cu totul altceva. Toate guvernele care s-au perindat la conducerea acestor țări au lansat multe promisiuni în spațiul public, dar majoritatea au rămas neonorate.

Ce se promite prin programul de Guvernare
Vă prezentăm mai jos ce se scrie în programul de Guvernare asumat și aprobat în Parlamentul României.
„În acest domeniu, programul nostru de guvernare prevede construirea, reabilitarea și dotarea a:
o 1.450 de centre medicale în mediul rural, din 2.000 necesare la nivel național, cu o valoare de 9,5 miliarde de Lei;
o 25 spitale județene, cu o valoare de 2 miliarde Lei – reabilitare;
o 110 spitale municipale și orășenești, cu o valoare de 4 miliarde Lei – reabilitare;
o 10 spitale, inclusiv maternități, cu o valoare de 4 miliarde de Lei – construire”
Mai mult, pentru domeniul sănătate, în Planul Național de Reziliență și Redresare sunt avute în vedere investiții în unitati sanitare noi, inclusiv extinderi ale spitalelor existente;
– investiții în infrastructura medicală oncologică: București, Cluj, Iași, Timișoara și secțiile de oncologie din municipiile reședință de județ; investiții în institutele de boli cardio-vasculare și secțiile cardio-vasculare din municipiile reședință de județ.
– Investiții în sănătate de cel putin 2,8 miliarde euro din fonduri europene prin Programul Operațional Sanatate prin investiții pentru construirea spitalelor regionale și infrastructuri spitalicești noi cu impact teritorial major, creșterea calității serviciilor de asistență medicală primară, comunitară și a serviciilor oferite în regim ambulatoriu, servicii de reabilitare, paliaţie şi îngrijiri pe termen lung, adaptate fenomenului demografic de îmbătrânire a populației şi profilului epidemiologic al morbidităţii, digitalizarea sistemului medical și măsuri care susțin cercetarea, informatizarea în sănătate și utilizarea de metode moderne de investigare, intervenție, tratament
– Accesarea de fonduri europene pentru sănătate din programele centralizate gestionate de Comisia Europeană EU4Helath, Digital Europe și Horizon Europe.
Realizarea unei infrastructuri medicale moderne prin:
▪ finanţarea dezvoltării şi modernizarea infrastructurii sanitare precum și dotarea unităţilor sanitare cu aparatură medicală, echipamente şi mijloace de transport sanitar specifice, construirea unor spitale regionale (Iași, Cluj-Napoca și Craiova) și finalizarea obiectivelor de investiţii începute în anii precedenţi, cu respectarea termenelor pentru finanțarea acestora;
▪ constituirea unui board consultativ cu reprezentanți/specialiști ai partidelor + asociații profesionale + universitari + specialiști independenți – inclusiv internaționali; protocol de suport cu instituțiile financiare internaționale (BEI, BERD, etc.); implementarea măsurilor strategice din cadrul politicii investiţiilor publice, care se subscriu domeniului sănătății, prin aplicarea Programului de investiţii al Ministerului Sănătăţii, vizând prioritar, avand ca obiectiv strategic o nouă abordare în felul în care se aloca banii și se monitorizează progresul investițiilor în infrastructura sanitară;
▪ Înființarea unei Agenții pentru Investitii în Infrastructura de Sănătate care sa asigure Ministerului Sanatatii si principalilor actori din sistemul de sanatate suport tehnic pentru pregatirea si implementarea proiectelor de investitii;
▪ Investiții prin programele de finanțare de dezvoltare locală.
Citiți și: De ce se tărăgănează construcția spitalelor noi? Virgil Profeanu (VEGO HOLDING) explică pe îndelete de unde vin BLOCAJELE
În cadrul dezbaterii „Cercetare și Inovare în Medicină și Farmacie„, organizat joi, 28 ianuarie 2021, cu o zi înainte de tragedia de la Matei Balș, Virgil Profeanu, CEO și fondator VEGO HOLDING, grup de companii cu experință vastă în proiectarea de investiții publice și private, a explicat pe îndelete care este situația REALĂ referitoare la construcția de spitale noi și de ce la noi, în ROMÂNIA, construcția unei noi unități spitalicești durează chiar și 8 sau 10 ani în loc să fie realizate în 3-4 ani.
“În ultimii ani, s-au vehiculat necesitatea de construire a unor spitale regionale, au fost lansate și licitații, mai întâi în 2006 sau 2007, și ulterior au fost reluate câțiva ani mai târziu, dar s-au soldat cu eșec, adică nu s-a mers mai departe”, a precizat Virgil Profeanu.
El a prezentat care este traseul firesc și pe ce perioadă de timp se întinde din punct de vedere teoretic. Doar că la noi în România lucrurile nu sunt atât de simple precum par. Astfel că de la 3-4 ani, perioadă necesară pentru ridicarea unei unități spitalicești noi, se ajunge să depășim chiar și 8 ani.
“Am ajuns astăzi să avem unități spitalicești care nu sunt la nivel satisfăctor de asigurare a calității serviciilor, de asigurarea exigențelor referitoare la scenariul de securitate la incendiu”, făcând astfel referire la ultimele incidente care au avut loc în România.
Citiți și: UPDATE/ INCENDIU la „Matei Balș”. S-a înregistrat un nou deces. Numărul victimelor a urcat la 5
“Investițiile noi sunt consumatoare de resurse și se întind pe o perioadă de timp foarte mare din mai multe motive”, a menționat Virgil Profeanu, CEO și fondator VEGO HOLDING.
Realizarea de investiții se face în baza unui studiu de fezabilitate, după care urmează studiul tehnic și ulterior abia ajungem la execuție.
“Un studiu de fezabilitate se poate face în 4 luni, un studiu tehnic se poate realiza în 6 luni, execuția unui spital se poate face în 24 de luni. Asta ar însemna aproape 3 ani de zile. Nu ar fi mult, dar de fapt acești 3 ani se transforma în 6 sau chiar 7 ani. De ce?”, a întrebat retoric Virgil Profeanu.
Contestațiile și lipsa sursei de finanțare dublează perioadă realizare a unei investiții
“Lansarea unei licitații pentru un Studiu de Fezabilitate durează 2 luni, contestațiile, până la semnarea unui contract pentru studiu mai durează între două și șase luni, după care se mai pierde timp cu găsirea sursei de finanțare (de la buget, din finanțare europeană etc) poate să mai dureze încă vreun an de zile. Urmează apoi licitația pentru proiectul tehnic, mai nou se merge cu proiectarea tehnică la pachet cu execuția, iar aici până la organizarea licitației propriu-zise mai trec 2-4 luni plus contetațiile între 2 și 12 luni. Și uite așa din ceea ce credeam la început că durează 3-4 ani de zile de fapt durează 7-8 ani”, a explicat Virgil Profeanu.
Potrivit domniei sale, problema este sistemică și de legislație. “Cel puțin pentru structura medicală ar trebui să existe o scurtare a procedurilor. Pe lângă aceste proceduri tehnice legate de investiții, la majoritatea investițiilor e nevoie și de realizarea unui plan urbanistic zonal. Dacă vorbim de București, aici trebuie să luăm în calcul cam un an de zile, în alte orașe poate dura până la 3 ani de zile. Și uite așa ajungem la 10 ani de zile de la ideea unei investiții și până când avem o investiție materializată”, a explicat Virgil Profeanu.
O soluție de luat în calcul
Conform CEO-ul VEGO HOLDING, lucrurile pot fi mai scurte dacă s-ar opta pentru modernizarea unităților medicale existente pentru că există clădirile, SF și proiectul tehnice se pot face mult mai repede.
“Iată că răspundem la întrebarea de ce nu s-au făcut spitale noi de către stat, decât foarte puține sau modernizarea unora vechi”, a punctat Virgil Profeanu.
În același timp, el a explicat că în sectorul privat lucrurile arată cu totul altfel.
“Aici stăm mai bine și avem diverse spitale sau clinici operate de fonduri de investiții sau alți operatori privați”, a meníonat Virgil Profeanu.
Citiți și: