UPDATE Tăriceanu, acuzat de DNA de luare de mită când era prim-ministru. Cum se apără fostul şef al Senatului

0

Direcţia Naţională Anticorupţie îl acuză pe Călin Popescu-Tăriceanu pentru luare de mită, fapte care s-ar fi petrecut pe vremea când acesta ocupa funcţia de prim-ministru. DNA a solicitat Parchetului General să transmită sesizarea de începere a urmăririi penale a lui Tăriceanu către preşedintelui Klaus Iohannis, conform prevederilor referitoare la foşti demnitari.

„În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al PICCJ referatul cauzei, în vederea sesizării preşedintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de o persoană, la data faptelor având funcţia de prim-ministru, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită”, informează DNA.

Este vorba, conform unor surse judiciare, de Călin Popescu-Tăriceanu.

Conform sursei citate, acesta ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007 – 2008, de la reprezentanţii unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 de dolari, constând în plata unor servicii de consultanţă. Tăriceanu ar fi emis în schimb o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei.

DNA precizează că dosarul a fost constituit în 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul preluat la cererea autorităţilor judiciare austriece.

„La data de 7 noiembrie 2018, la solicitarea DNA, a fost sesizat Senatul României să încuviinţeze efectuarea urmăririi penale faţă de aceeaşi persoană (la acea dată având funcţia de senator), pentru săvârşirea unei infracţiuni de luare de mită, iar la data de 3 iunie 2019 Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale a persoanei respective”, arată DNA.

Un om de afaceri a fost trimis în judecată în legătură cu acest dosar.

Ce a declarat Tăriceanu la Antena 3: „La mine nu a ajuns niciun ban şi nu avea de ce să ajungă. Dosarul Microsoft este legat de licenţele pe care statul român trebuia să le achite firmei Microsoft. În perioada mandatului meu, cu toate că au fost luate patru hotărâri de guvern, dintre care una era vizată de procurorul general de atunci, doamna Kovesi, nu au făcut decât să inventarieze licenţele Microsoft şi nu s-a plătit niciun ban către firma Microsoft în perioada mandatului meu. Deci, nu aveau cum să ajungă bani la mine. Din ce? Legătura se face cu consultanţii pe care PNL i-a avut o perioadă de vreme, care au avut un contract care a fost onorat în integralitate şi alte obligaţii nu au existat. Consultanţii au dat în judecată PNL pentru recuperarea sumei integrale a contractului. Nici eu, nici PNL nu am primit aceste sume. Această sumă de 800.000 de dolari este în capul DNA că ar fi fost într-un fel virată sau folosită de PNL. În dosar, eu nu apar ca fiind beneficiarul vreunei sume şi nici PNL, ca să fie clar„.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here