CESTRIN – Aplicaţie cu harta drumurilor din România şi a lucrărilor în derulare

0

Centrul de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică (CESTRIN) a dezvoltat o aplicaţie web-GIS care permite vizualizarea şi analiza proiectelor de infrastructură rutieră şi a programului de construcţie al autostrăzilor, drumurilor expres şi variantelor ocolitoare din România.

Aplicaţia presupune doar realizarea unui cont, iar şoferii care circulă prin România vor fi la curent mereu cu situaţia drumurilor şi a lucrărilor de infrastructură.

Totodată, CESTRIN pune la dispoziţia tuturor operatorilor de transport rutier de marfă din statele membre UE sau NON UE harta interactivă a traseelor de tranzit de pe teritoriul României.

Această hartă, pe lângă traseul propriu-zis, conţine şi o serie de informaţii privind staţiile de alimentare cu carburant şi parcările destinate celor aflaţi în tranzit.

Aplicaţia este prevăzută în OUG 1/2021, prezentată spre dezbatere la Senat, şi stabileşte cadrul pentru implementarea sistemelor de transport inteligente de diferite feluri. Astfel, se înfiinţează Punctul Naţional de Acces (PNA), care este o interfaţă digitală unică, prin intermediul căreia se colectează, prelucrează şi diseminează date care vor furniza informaţii referitoare la locuri de parcare sigure pentru camioane şi vehicule comerciale, informaţii în timp real despre trafic şi siguranţă rutieră, servicii de informare în timp real cu privire la trafic şi la călătoriile multimodale.

PNA este disponibil la adresa https://pna.cestrin.ro/ro.

„Creşterea siguranţei rutiere şi rezolvarea problemelor privind emisiile şi congestia din Europa, un transport mai sigur, mai eficient şi mai durabil, prin aplicarea diverselor tehnologii inovative de informare şi comunicare la toate modurile de transport de pasageri şi de marfă, accesul facil la date referitoare la evenimentele de trafic, parcări sigure şi securitate, date meteo şi condiţiile de circulaţie” – acestea sunt noutăţile aduse de această aplicaţie, conform expunerii de motive a OUG.

CESTRIN este organismul tehnic al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi are ca scop asigurarea expertizei necesare rezolvării problemelor tehnice operaţionale de administrare şi exploatare a autostrăzilor şi drumurilor naţionale, corelată şi coordonată cu cerinţele actualei etape şi în strânsă legătură cu strategia generală şi politica rutieră promovată de CNAIR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here