Centrul European pentru Controlul Bolilor cere ţărilor membre să ia măsuri suplimentare contra noilor tulpini de coronavirus

0

Cele trei mutaţii ale coronavirusului SARS-CoV-2 detectate în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia îngrijorează Europa.

Membrii UE trebuie să ia măsuri mai stricte în săptămânile următoare pentru a opri răspândirea noilor tulpini a coronavirusului prin ridicarea nivelului de vigilenţă, solicită Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC).

„Mesajul esenţial este vă pregătiţi pentru o escaladare rapidă de la rigoarea măsurilor în săptămânile care vin cu scopul de a menţine capacităţi de îngrijire, precum şi de a accelera campaniile de vaccinare”, a transmis (ECDC) în actualizarea evaluării riscurilor în UE. 

ECDC, care cuprinde cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, precum şi Marea Britanie, Norvegia şi Islanda, are un indicator „crescut/ foarte crescut” pentru evaluarea privind riscurile sanitare asociate noilor variante, faţă de „crescut” în prima evaluare, de la sfârşitul lui decembrie. 

Aşa cum a solicitat deja Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Agenţia europeană, cu sediul la Stockholm, a cerut membrilor săi să-şi consolideze capacităţile de testare şi mai ales secvenţierea pentru a putea detecta mai bine noile aşa-numite variante britanică, sud-africană sau braziliană. 

Pentru varianta aşa-numită britanică, ECDC a recenzat, marţi, 1.300 de cazuri în ţările sale membre, în afară de Marea Britanie, unde tulpina domină. 

Pentru varianta sud-africană, 27 de cazuri au fost depistate în zece ţări din zona ECDC, între care Germania, Franţa şi Belgia, potrivit bilanţului din 19 ianuarie. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here