Preşedintele Senatului, Anca Dragu, s-a pronunţat miercuri pentru reducerea numărului de parlamentari pe baza unei analize şi a precizat că nu a susţinut niciodată unicameralismul, arătând totodată că nu îi teamă de o eventuală pierdere a „scaunului” de parlamentar.
„Avem un referendum din noiembrie 2009 în care cetăţenii români şi-au exprimat dorinţa ca numărul de parlamentari să fie semnificativ redus la 300 şi Parlamentul să fie unicameral, în loc de bicameral. (…) Eu nu am susţinut niciodată aspectul de unicameralism. Am discutat strict de numărul de parlamentari”, a spus Anca Dragu, la Gândul live.
„Susţin în continuare că este nevoie de reducerea acestui număr de parlamentari, dar trebuie să analizăm implicaţiile acestor propuneri”, afirmă noul președinte al Senatului.
Anca Dragu a amintit că, printr-o decizie din 2011, Curtea Constituţională a analizat aspectul unicameralismului şi a spus că un Parlament unicameral ar încălca tradiţia democratică a României şi ar presupune o modificare a Legii fundamentale.
Nu vrem să transformăm acest subiect al referendumului pentru 300 de parlamentari într-un subiect populist şi vrem să acordăm atenţia cuvenită acestui referendum şi dorinţei poporului, să ascultăm toate părţile implicate – societatea civilă, experţii în drept constituţional, Curtea Constituţională. Toată lumea trebuie să îţi spună părerea despre acest subiect şi Parlamentul să ia cea mai bună decizie”, a mai spus Anca Dragu.
Dragu: Nu ne este frică de pierderea scaunului de parlamentar
Președintele Senatului a menţionat că nu îi teamă de o eventuală pierdere a „scaunului” de parlamentar, subliniind că relația cetățenilor cu Parlamentul este una foarte proastă.
„Mie şi nici colegilor mei nu ne este frică de pierderea scaunului. Noi trebuie să slujim cetăţeanul român care ne-a trimis în Parlament. Dacă ne uităm la această încredere foarte scăzută în Parlament de sub 10%, cred că are legătură cu această bâlbâială pe diferite subiecte importante. (…) Relaţia cetăţenilor cu Parlamentul este una atât de proastă, normal că oamenii se întreabă de ce avem nevoie de sute de parlamentari?”, a adăugat Dragu.
300 de parlamentari înseamnă să avem 200 de deputați și 100 de senatori în cele două camere ale parlamentului.
Reducerea numărului de parlamentari a fost una dintre temele de campanie ale USR Plus. Conform sursei citate, numărul camerelor parlamentului este înscris în Constituție și nu poate fi modificat decât printr-o modificare constituțională. Însă, numărul maxim de parlamentari se stabilește prin lege și, astfel, poate fi modificat de parlament.
„În prezent România are 465 de parlamentari, fiind a 6-a țară din UE după numărul de parlamentari. Majoritatea parlamentarilor sunt încă necunoscuți publicului larg făcându-i pure unelte de vot pentru partide. Bugetul parlamentului a crescut în fiecare an. Din 2015 și până acum, statul româna dublat cheltuielile cu parlamentul. De la 341 de milioane de lei în 2015, la 687 de milioane de lei în 2020”, se menționa pe site-ul USR, în luna noiembrie.